
Dankzij het artikel op het AD stromen de reacties binnen op Rijvisie.nl. Zo ook een reactie van een groep ‘afgestroomde’ examinatoren van het CBR die een boekje open doen over het reilen en zeilen binnen het CBR om 100 extra examinatoren in dienst te nemen. Een belofte die CBR directeur Alexander Pechtold in 2022 deed in een tv-programma.
‘Schokkend!’ zo luidt de reactie van een Tweede Kamerlid. Hieruit ontstaat toch wel het beeld dat het CBR zich niet echt inspant om de problemen met de wachttijden op te lossen.
‘Een bevestiging van wat wij al drie jaar beweren. Rijscholen en jongeren worden opzettelijk benadeeld door het CBR. Het CBR heeft nooit echte moeite gedaan om de door Pechtold beloofde 100 examinatoren in dienst te nemen’ zegt de voorzitter van de Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs (VCBA).
‘Wij hebben onderstaande brief ook naar het ministerie van rijkswaterstaat gestuurd. En naar Pechtold zelf. Nergens een reactie op!’ schrijven de tipgevers.
Tekst uit Whatsapp-tip:
Hallo redactie. Wij hebben de volgende tip over de chaos, misstanden of angstcultuur bij het CBR…
Datum: 12 april
Betreft: Onaanvaardbare wachttijden bij het CBRGeachte heer/mevrouw,
Hierbij vragen wij uw medewerking om een onderzoek in te stellen naar het beleid van het CBR met betrekking tot de aanname van nieuwe examinatoren. Het CBR beweert de lange wachttijden voor praktijkexamens te willen verkorten, maar voert in werkelijkheid een beleid dat dit doel juist ondermijnt. In onze ogen is hier sprake van bewuste sabotage.
Wij zijn in dienst getreden bij het CBR als examinator, na een positief assessment, een goed sollicitatiegesprek en een geslaagde rijtest. Toch werden wij, volkomen onverwacht, tijdens de proeftijd ontslagen. Dit zette ons aan om ons te verdiepen in het aannamebeleid van het CBR, en wat wij ontdekten, is ronduit schokkend. Wij zijn niet de enigen die een plotseling en onverklaarbaar ontslag kregen; met ons zijn er mogelijk honderden die hetzelfde overkomt. Het CBR voert een onlogisch en misleidend beleid dat wij hieronder uiteen zetten.
1) Het CBR saboteert de eigen doelstellingen
Aan de buitenwereld presenteert het CBR zich als een organisatie die er alles aan doet om de wachttijden voor praktijkexamens te verkorten. Al drie jaar lang wordt er een intensieve wervingscampagne gevoerd, en jaarlijks worden er circa 100 cursisten aangenomen voor de opleiding tot examinator. Maar achter de schermen wordt een tegenovergesteld beleid gevoerd: een groot deel van deze cursisten wordt systematisch ontslagen, hetzij binnen de proeftijd, hetzij door het niet verlengen van tijdelijke contracten. Dit is onbegrijpelijk en schaadt het publiek belang.
2) De gedupeerden
Dit wanbeleid raakt verschillende groepen mensen:
• De nieuwe cursisten die de opleiding tot examinator volgen. Veel van hen hebben hun goedbetaalde baan opgezegd voor een ‘kans’ bij het CBR, maar worden na enkele maanden zonder geldige reden aan de kant gezet.
• De examenkandidaten die lijden onder de aanhoudend lange wachttijden en de torenhoge kosten voor rijexamens.3) Het management komt hier al jaren mee weg
Het CBR houdt dit beleid al jarenlang in stand zonder dat er ingegrepen wordt. Dit is onacceptabel. Er moet verantwoording worden afgelegd, en het is hoog tijd dat het management hierop wordt aangesproken.
4) Bewuste misleiding over de slagingskans
Het slagingspercentage voor de opleiding tot examinator is slechts 14%. Dit cruciale gegeven wordt echter verzwegen bij de werving en zelfs tijdens de opleiding zelf. Dit is niets minder dan misleiding. Hadden wij geweten dat de kans op slagen zo belachelijk laag was, dan hadden wij nooit onze banen opgezegd.
5) Het verborgen belang van de opleiders
Er is een duidelijke patstelling binnen de organisatie:
• De opleiders van het CBR hebben door hun functie een promotie van twee salarisschalen gekregen.
• Als zij hun werk goed doen, worden er voldoende examinatoren opgeleid en is hun functie op termijn overbodig.
• Het is dus in hun eigen belang om het slagingspercentage zo laag mogelijk te houden, zodat de opleidingsafdeling groot blijft en hun lucratieve posities gewaarborgd blijven.
• Dit blijkt ook uit de cijfers: ondanks de wervingscampagnes en de aanstelling van 238 nieuwe cursisten in twee jaar tijd, is het aantal examinatoren in Nederland in diezelfde periode slechts met 11 personen gestegen (van 635 naar 646).De conclusie is helder: het CBR voert een beleid waarbij nieuwe examinatoren willens en wetens worden tegengewerkt, waardoor de wachttijden kunstmatig hoog blijven en de kosten voor examenkandidaten onnodig stijgen.
6) Een financiële ramp
Dit beleid brengt ook enorme kosten met zich mee:
• De opleidingskosten bedragen per jaar ruim €4,8 miljoen.
• 86% van deze investering gaat verloren, omdat de meeste cursisten worden ontslagen voordat ze daadwerkelijk examens afnemen.
• Deze kosten worden uiteindelijk doorgeschoven naar examenkandidaten, die steeds hogere tarieven betalen voor hun praktijkexamens.Vragen die beantwoord moeten worden:
1. Wat gaat er gebeuren om het CBR ter verantwoording te roepen? Dit beleid leidt niet tot kortere wachttijden, maar juist tot bewuste stagnatie.
2. Wie controleert het management van het CBR? Hoe kan het dat deze organisatie miljoenen verspilt en doelbewust personeel tegenwerkt zonder consequenties?
3. Welke maatregelen worden genomen om de opleidingsafdeling verantwoordelijk te houden? Een slagingspercentage van 14% is een duidelijk signaal dat de opleiding óf belabberd wordt uitgevoerd, óf bewust wordt gesaboteerd.
4. Waarom worden de torenhoge kosten voor deze misstanden uiteindelijk afgewenteld op de examenkandidaten? Is het acceptabel dat de overheid hier geen controle op uitoefent?
Dit is een ernstig probleem dat duizenden mensen treft en niet langer genegeerd kan worden. Wij verzoeken u om deze kwestie hoog in prioriteit te zetten en het CBR tot verantwoording te roepen.