TIP: Iedere Europeaan dezelfde rijopleiding!

Jij vind ze vast erg flauw, maar Nederlanders maakten ‘vroeger’ altijd grappen over Belgen. Maar als het gaat om het halen van je rijbewijs is dat vast andersom. De Nederlander moet straks eerst 50 uren rijles nemen bij wie er maar rijles mag geven…. In België maximaal 20 uur; je mag mag je het daar vooral zelf leren…. Dat scheelt soms wel twee duizend euro.

Oh ja… België en Nederland zijn lid van de Europese Unie. Vreemd toch? Zo’n groot verschil in landen binnen de Europese Unie?

Waarom? Dat kan niemand ons uitleggen. Lange tijd is jullie (ouders) wijsgemaakt dat er in Nederland minder verkeersslachtoffers vallen omdat we een betere opleiding hebben. Maar dat blijkt nu plotsklaps volgens het ministerie niet te kloppen:

De hoogste baas van Verkeersveiligheid van het ministerie Infrastructuur & Waterstaat, Geertje Hegeman, zegt daarover in een televisieprogramma in december 2021 het volgende:

Kandidaten zijn strikt genomen niet verplicht om eerst rijlessen te nemen voordat ze examen doen. Hegeman: “Om dat te veranderen is best wat nodig. Qua verkeersveiligheid is dat nog best ingewikkeld omdat er nog niet heel veel bewijs is dat rijlessen bijdragen aan verkeersveiligheid. 

Geertje Hegeman, Afdelingshoofd Verkeersveiligheid Ministerie Infrastructuur en Waterstaat.

Zo werkt het in België:

Theorie-examen

 • Vanaf 17 jaar kun je deelnemen aan het theorie-examen waarmee u uw kennis over de wegcode aantoont.
 • Je mag deelnemen aan het theorie-examen zonder eerst lessen te volgen.
 • Als je na de tweede poging niet geslaagd bent, moet je 12 uur theorielessen volgen in een erkende rijschool.

Stageperiode met voorlopig rijbewijs

 • Als je slaagt voor het theoretische rijexamen, krijg je een certificaat om het voorlopig rijbewijs aan te vragen bij de gemeente
 • Je oefent minstens 3 maanden met je voorlopig rijbewijs.

Je hebt daarna de keuze tussen 2 opties:

 • Voorlopig rijbewijs B zonder begeleider (18 maanden)
  Vanaf 18 jaar kun je een voorlopig rijbewijs zonder begeleider krijgen, zolang je eerst 20 uur rijles gevolgd hebt bij een erkende rijschool. Als die oordeelt dat je in staat bent om alleen verder te oefenen, krijgt je een bekwaamheidscertifcaat. Met dat certificaat ga je naar de gemeente om je voorlopig rijbewijs aan te vragen. Je voorlopig rijbewijs is 18 maanden geldig en je mag dan rondrijden zonder begeleider.
 • Voorlopig rijbewijs B met begeleider (36 maanden)
  Vanaf 17 jaar kun je kiezen voor een voorlopig rijbewijs met begeleider. Hiervoor vraag je een aanvraagformulier in het examencentrum. Daarmee kun jij je voorlopig rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je kiest een begeleider (maximaal 2). Je voorlopig rijbewijs is 36 maanden geldig en je mag alleen rondrijden met minstens 1 begeleider die geregistreerd staat op je voorlopig rijbewijs

Praktijkexamen

Je kunt het praktijkexamen afleggen vanaf 18 jaar, na een minimale oefenperiode van 3 maanden. Hou er rekening mee dat je op het moment van je praktijkexamen ook een geldig theorie-examen moet hebben. Je theorie-examen is 3 jaar geldig.

Het praktijkexamen bestaat uit 2 delen:

 • risicoperceptietest op de computer
 • rijtest op de openbare weg.

Tijdens de test op de openbare weg voer je 2 manoeuvres uit. Die loot je uit 6 mogelijke manoeuvres.

Ben je 2 keer niet geslaagd voor het praktijkexamen? Dan moet je 6 uur praktijklessen volgen bij een erkende rijschool.