TIP: Eis het gebruik van een gaspedaal door je instructeur!

Tot het moment dat jij geslaagd bent voor je rijbewijs is je instructeur verantwoordelijk voor je rijgedrag. Altijd! Hij of zij is de juridisch bestuurder.

Toch zijn er nog steeds veel rijscholen die uit zuinigheidsoverwegingen geen gaspedaal hebben gemonteerd in de lesauto. Schrik niet; dit kost je rijschool minder dan €100 extra bij de aanschaf. Maar toch!

Stel je voor dat door een fout van jou, of een ander, de lesauto afslaat op een spoorwegovergang of door een schakelfout jij ‘stilvalt’ bij het invoegen op de snelweg. Dan kan je instructeur je niet beschermen tegen een aanstormende trein of achteropkomende vrachtwagen.

Controleer voor jij je inschrijft bij je rijschool of de lesauto wel voldoet aan de wettelijke eisen; er moet een gaspedaal aanwezig zijn voor je instructeur.

Controleer voor de tussentijdse toets of praktijkexamen of het gaspedaal nog aanwezig is. Het CBR verplicht de rijschool om het gaspedaal te verwijderen, zodat bij ongeval de examinator geen verwijt kan worden gemaakt.