VCBA: ‘Wil jij dood?’ moet examenkandidaten én hun rijopleiders wakker schudden!

100.000 flyers naar middelbare scholen, markten en CBR locaties!

Loading

Maar liefst 100.000 flyers moeten dit voorjaar via middelbare scholen, markten en sportverenigingen hun weg weten te vinden naar jongeren tussen de 17 en 21 jaar om ze op te roepen voorafgaand aan het praktijkexamen de CBR examinator te dwingen het 2e gaspedaal gekoppeld te laten.

Het is de eerste van drie ‘CBR Alert’ campagnes die de Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs dit jaar inzet om de (jonge) consument te waarschuwen voor het CBR.

‘Wij hebben het ministerie, de Onderzoeksraad Voor Veiligheid en het RDW gevraagd of zij ons kunnen uitleggen waarom iedere examinator voorafgaand aan een examenrit het 2e gaspedaal ontkoppeld. Daar krijgen we geen antwoord op of een ontwijkende reactie. Bij de grootste rijschool van Den Haag heeft een examinator daardoor een bijna fatale botsing veroorzaakt met twee treinen. De CBR examinatrice werd als dader aangewezen, omdat zij de lesauto tijdens het examen niet tijdig van de spoorwegovergang heeft gehaald. Het gevolg was dat twee treinen de lesauto ramden. De schade was 5 miljoen euro en er vielen wonder boven wonder geen gewonden of doden. Uit het onderzoek is gebleken dat de examinatrice CBR instructies had om ‘op de koppeling’ weg te rijden.’

In 2019 ging het bij een spoorwegovergang in de regio Doetinchem bijna fout toen een CBR examinatrice in opleiding hetzelfde overkwam. De motor van het examenvoertuig sloeg af midden op de spoorwegovergang. ‘Het was mijn grootste nachtmerrie toen ik merkte dat ik geen gas kon geven!’ vertelde ze in haar omgeving. Toch lukte het wonder boven wonder om op tijd weg te komen en kon iedereen opgelucht adem halen. Of het voorval gemeld is bij de divisie Rijvaardigheid blijkt niet uit de WOO publicaties.

[tekst gaat door onder procesverbaal]

uit het procesverbaal blijkt dat de CBR examinatrice de schuldige is

Het tweede CBR Alert is ‘Wil jij sex?’

‘Het CBR verbiedt dat examenritten worden opgenomen, zowel binnen- als buiten de lesauto. De rechter heeft eerder al aangekondigd dat iedereen die een examen doet op basis van internationale wetgeving recht heeft om zowel de rit, als wat de examinator zegt te gebruiken als bewijs voor bijvoorbeeld een klacht. Vandaar een CBR Alert ‘Wil jij sex?’

https://rijvisie.nl/vcba/wil-jij-sex/
Het derde CBR Alert is ‘Wil jij sparen?’ In die campagne, rond de zomer, adviseert VCBA jongeren over hoe ze kosten kunnen besparen bij de rijopleiding en het CBR.