‘Grote tegenvaller voor Pechtold, CBR en DGMO. PVV levert nieuwe minister!’

Loading

De vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs (VCBA) wachtte met smart op het vertrek van demissionair minister Mark Harbers (VVD). Vandaag wordt bekend dat de PVV de nieuwe minister gaat leveren. ‘Dat is slechts nieuws voor Pechtold, want het is algemeen bekend dat Geert Wilders een bloedhekel heeft aan Pechtold’ adlus de consumentenvereniging.

‘Er gaat nu hopelijk echt een andere wind waaien in de rijschoolwereld.. Er is al sinds 2022 contact met Wilders over de misdragingen van Pechtold en misstanden vanuit het CBR. Wij hebben goede hoop dat de komende jaren een ‘grote schoonmaak’ plaatsvindt bij het CBR’.

Volgens het bestuur van VCBA was Harbers te goedgelovig of naïef. ‘Keer op keer informeerde deze minister de Tweede Kamer met foute informatie. Ondanks herhaalde meldingen aan hem persoonlijk en topambtenaren kondigde hij recent grote veranderingen aan voor de rijopleiding. Ons is duidelijk geworden dat Harbers geen interesse had in waarom zijn voorganger en partijgenote Cora van Nieuwenhuizen het CBR onder curatele heeft gesteld. Wij hopen dat er dit keer wel een betrokken minister komt die onafhankelijk onderzoek laat instellen naar meldingen van integriteitsschendingen, oneerlijke handelspraktijken en misleiding vanuit het CBR. Een minister die de ambtelijke top van DGMO eens bij zich roept.

Dan te bedenken dat een enkeling het idee opperde dat Mark Harbers mogelijk onze nieuwe minister-president kon worden of zijn partijgenoot Henk Kamp. Harbers besloot in 2019 op te stappen na kritiek op een rapport, waarin ernstige misdrijven door asielzoekers waren ‘weggemoffeld’. Dat was nog voor hij hierover met de Tweede Kamer in debat zou gaan. Niemand had overigens op zijn aftreden aangedrongen.

‘Kijk Mark Harbers wist in 2019 en ook nu mogelijk niet dat hij niet door anderen werd voorzien van de juiste informatie, maar misschien is het toch zijn naïviteit die er voor zorgt dat hij ook in de voorbije ambtstermijn structureel ‘om de tuin is geleid’ door het CBR en het Directoraat Generaal Mobiliteit. Hij is politiek wel eindverantwoordelijk en laat jongeren nu afstevenen op een rijopleiding, ehhh sorry ‘rijonderwijs’, waardoor het straks 4000 euro gaat kosten om je rijbewijs te halen. Mogelijk dat jonge VVD’ers dan zelf op 16, 17 of 18-jarige leeftijd bij elkaar kunnen sparen. Maar niet iedere Nederlandse jongere wordt geboren met een gouden lepel in de mond’