Jaq Jacobsen: ‘Ik ben kapotgemaakt door CBR examinator K.’

Loading

Hij is een van de vele (voormalig) rijschoolhouders die zich het afgelopen jaar meldde bij onze redactie. Hij zit op het moment dat wij met hem gaan praten ‘ziek’ thuis. Werkeloos en kapotgemaakt. De liefde voor het vak van rij-instructeur is uit hem geslagen door aanhoudende intimidaties van één examinator: K.!

‘Ik kende hem vanuit een rijschool waarvoor ik heb lesgegeven. Ik mocht hem niet en hij mocht mij niet. Het was in de tijd bij V.O.N. Verkeersopleidingen Nijmegen. Op een bepaald moment ben ik daar vertrokken. Het gaf mij veel rust.’ vertelde Jaq Jacobsen.

Toch kwam er een eind aan zijn rust en zijn ‘lust en zijn leven’; het geven van rijlessen aan jonge mensen. Na 17 jaar besloot Jaq in 2014 om te stoppen. Hij kon niet meer, zijn ergste nachtmerrie kwam uit toen ‘K.’ plotsklaps in dienst trad bij het CBR als examinator.

‘Al snel werd duidelijk dat K. het op mij gemunt had. Nu hij examinator was geworden bij het CBR kon hij ongehinderd beginnen met pesten, intimideren. Op een bepaald moment wisselde hij zelfs met collega’s, zodat hij de examens kon afnemen. Het laat zich raden wat er toen gebeurde: de ene na de andere zakte … kansloos’

Het is een veelvoorkomende klacht van rijschoolhouders. Wanneer je bij het CBR, om welke reden dan ook, een probleem krijgt met een examinator dan moet je rekening houden met represailles. Er heerst een soort van ‘code red’. Dat komt ook omdat veel examinatoren uit de huidige generatie afkomstig zijn van defensie of politie. Er heerst daardoor een afreken- en angstcultuur en er is geen toezicht op de examinatoren.

Dat laatste merkte Emile Roemer enkele jaren geleden ook al op in zijn onderzoeksrapport dat hij maakte in opdracht van de toenmalige minister I&W; Cora van Nieuwenhuizen. ‘Maar het door Emile geadviseerde CCA is er nooit gekomen; een nieuw zelfstandig bestuursorgaan waar consumenten en rijscholen terecht zouden kunnen met klachten over examinatoren.’ aldus een onderzoeker.