Hetze tegen Kamps was vooral persoonlijke ‘afrekening’ vanuit Alexander Pechtold

Hoofdofficier van Justitie krijgt vragen over de valse aangifte van Alexander Pechtold

Loading

Keer op keer deed het CBR, onder regie van voormalig D66 partijleider Alexander Pechtold, pogingen om het journalistieke onderzoek naar ernstige misstanden binnen het CBR in de kiem te smoren. Dat deed hij door de voormalig rijschoolhouder/tv-programmamaker Henrie Kamps in diskrediet te brengen: in december 2021 trok Pechtold persoonlijk aan de touwtjes; niet alleen binnen zijn CBR, maar ook bij de politie Oost-Nederland.

Na bestudering van het dossier dat Achterhoeker opbouwde, nadat hij in het CBR reserveringssysteem TOP ernstige misstanden had gevonden, laat het beeld zien van een wraakzuchtige, manipulatieve CBR Alexander Pechtold. De strijd tegen Kamps werd voor Pechtold vooral een persoonlijke; zo blijkt duidelijk uit de documenten die binnenkort worden vrijgegeven via PubLeaks.

Vanaf het eerste telefoontje dat Pechtold deed, medio september 2021, hield Kamps nauwkeurig bij hoe het CBR stelselmatig de rijschool van Kamps, Rijlezz, intimideerde en uiteindelijk kapot maakte. Hij hield enkele blogs bij en bouwde een omvangrijk dossier op. Kamps informeerde vanaf het eerste moment tot de Raad van Toezicht van het CBR, het ministerie, het OM en anderen.

De Needse voormalig tv programmamaker, Kamps heeft meer dan 25 jaar mediaervaring en produceerde tv-programma’s en andere content voor regionale- en commerciële tv-zenders, dook in het verleden van Alexander Pechtold en maakte er op zijn blogs geen geheim van de Alexander Pechtold in ‘oude gewoontes’ verviel. Pechtold vertrok in 2018 uit de landelijke politiek na beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik in zijn relatie met Anne Lok. Ook besteedde Kamps in publicaties aandacht aan de geruchten dat Pechtold samen met Frans van Drimmelen en Daan Bonenkamp een bangalijst hadden van D66-partijgenotes.

Ondanks de meldingen van integriteitsschendingen door Alexander Pechtold en een handjevol CBR medewerkers kon Pechtold zijn hetze manifesteren. Daarbij misbruikte het stelselmatig de (regionale) media en politie Oost-Nederland.

Een zeer uitgebreide aangifte op 16 december 2021 bij de politie Oost-Nederland bevestigt het beeld dat Pechtold geen enkel middel schuwde om Kamps te laten vervolgen. Waarom de politie het onderzoek naar de talloze beschuldigingen van bedreigingen vanuit het CBR en Alexander Pechtold vroegtijdig stopte is niet duidelijk. Daar moet de Hoofdofficier van Justitie in Arnhem nog antwoord op geven. Zij ontving hierover vragen vanuit het Nationaal Loket Onrecht.

In het dossier ‘CBR Schandaal’ bevinden zich naast brieven, mails, video’s ook een groot aantal brieven van de communicatie tussen de Needse onderzoeksjournalist het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. De hoofdrolspelers, Kees van der Burg, Marion Smit en Bart Jan Westerhof, behoren tot de top van het ministerie en deden niets met de vele signalen die Kamps en anderen stuurden over grootschalige zwendel met examen capaciteit, het misleidende CBR slagingspercentage, de angstcultuur vanuit het CBR in de rijschoolwereld en valse aangiftes. Op sommige momenten dreigde de Directeur Generaal Mobiliteit, Kees van der Burg, de consumentenbelang organisatie VCBA en Kamps met juridische procedures.