VIDEO: Enschedese examinator Michel H. rijd door rood tijdens examenrit!

Examinator raakte in 2021 zijn management functie kwijt na overtreden Corona regels!

Loading

Tijdens een steekproef van de Vereniging consumentenbelang Autorijbewijs (VCBA) wordt de ervaren, maar in opspraak geraakte, voormalig locatiemanager van het CBR in Enschede Michel H. op heterdaad betrapt, wanneer hij op een van de gevaarlijkste kruispunten van Enschede niet ingrijpt als de examenkandidaat niet tijdig stopt.

‘Op dit kruispunt, Kuipersdijk/Singel, zijn al regelmatig dodelijke slachtoffers gevallen. Op de beelden is goed te zien dat de voormalige kringcoordinator op de rem had gemoeten. Het licht was al geel en het kon veilig. Wij hielden ruim afstand en dus had de examinator de levensgevaarlijke situatie kunnen voorkomen.

VCBA wijst er op dat de examinator de juridische bestuurders is tijdens een examenrit. ‘Niet alleen brengt hij de kandidaat en het overige verkeer in gevaar, maar zal de rijschool opdraaien voor de kosten. Dat is al honderden rijscholen overkomen. Examinatoren veroorzaken soms schade en de rijschool betaald het bonnetje.’

Al ruim anderhalf jaar is VCBA betrokken bij het onderzoek naar grootschalige zwendel met examencapaciteit vanuit het CBR. Op zes locaties worden steekproeven gedaan met het aantal examens per tijdsblok, de tijdsduur van de examenritten en of de Bijzondere Verrichtingen deel uitmaken van de examenrit.

‘Wij achtervolgen in Enschede, steekproefsgewijs, alleen Brünen examenritten. Dat doen we volledig in lijn met het vonnis van de Almelose voorzieningenrechter. Dat CBR examinatoren zich daardoor anders gaan gedragen en examenkandidaten daarmee schaden is een keuze van het CBR. Wij blijven dit onderzoek voortzetten tot er onderzoek komt naar de misstanden bij het CBR in Enschede en andere locaties. Wanneer er opnieuw examens worden afgebroken adviseren wij teleurgestelde examenkandidaten dit bij hun rijschool te melden en schadevergoeding te eisen. Het afbreken van praktijkexamens is namelijk niet toegestaan volgens de rechter. Als er op de tribune een kritische journalist zit en FC Twente daarom besluit de wedstrijd te staken, dan is het aan FC Twente om de supporters schadeloos te stellen. Zo simpel is dat!

Kandidaten zouden helemaal niet merken dat wij de rit op flinke afstand volgen, maar het CBR en de Enschedese examinatoren willen geen controle en maken daarom misbruik van hun betrokkenheid.

Op het lastige en gevaarlijke kruispunt ‘Kuipersdijk’ besluit Michel H. niet in te grijpen.