Gaat PVV minister onderzoek doen waarom CBR meer dan 1 miljoen euro uitgeeft om journalistiek onderzoek te frustreren?

Hoe kan Pechtold meer dan 1 miljoen uitgeven om journalistiek onderzoek naar zijn handelswijze te hinderen?

Loading

De hele journalistieke wereld is in rep en roer, omdat Julian Assange [Australische klokkenluider van WikiLeaks, red] na vele jaren van isolement en gevangenschap uiteindelijk een schuldbekentenis heeft getekend met de Verenigde Staten in ruil voor zijn vrijheid. Ondanks zijn vastberadenheid was dat de enige weg voor hem om vrouw en kinderen weer eens te kunnen omhelzen. Ook Nederlandse journalisten en internationale organisaties als FreePressUnlimited en Journalisten zonder grenzen (RSF) spreken hun zorgen uit over hoe de journalist heeft moeten bezwijken onder de macht van de overheid. In ons land vertelde voormalig D66 partijleider Alexander Pechtold vorig jaar via de media dat hij met zijn CBR al meer dan 1 miljoen euro heeft uitgegeven om de Achterhoekse journalist Henrie Kamps tegen te werken bij zijn journalistieke onderzoek naar misstanden binnen het CBR.

Dat niet alleen, ook slaagde Pechtold er in om de regionale media vals te informeren en daardoor een ongekende hetze tegen de onderzoeksjournalist te ontketenen. Dat lukte onder meer omdat Pechtolds voormalige speechschrijver, Daan Bonenkamp, hoofdredacteur werd bij de regionale krant: Dagblad Tubantia. Zelfs de vicepresident van de rechtbank Gelderland liet zich, onder het mom ‘als het CBR iets zegt dan zal dat wel waar zijn’ verleiden om de persvrijheid in te perken en ontzegde journalisten het recht op verdediging.

De vraag is en blijft: hoe lang laten NSC, BBB en PVV de al eerder van machtsmisbruik, manipulatie en ambtelijke corruptie beschuldigde Alexander Pechtold de dans ontspringen?

Via alle kranten van DPG Media verklaarde Pechtold al ‘zeker een miljoen euro’ te hebben uitgegeven, maar was dat vanwege de veiligheid of om journalistiek onderzoek te frustreren?

Wat ging er vooraf?

In het voorjaar van 2021 ontdekt de Needse rijschoolhouder/publicist Henrie Kamps ernstige misstanden in het CBR ict platform en stelt de directie van het CBR een zestal kritische vragen. Volgens Kamps worden jongeren mogelijk voor tientallen miljoenen per jaar financieel gedupeerd. Echte antwoorden krijgt hij niet.

In september 2021 belt Alexander Pechtold de ‘klokkenluider’ en bedreigt hem met zware sancties. Als ingeschreven rijschool mag Kamps niets publiceren over het CBR of haar medewerkers. Doet hij dat toch? Dan is het voor Pechtold duidelijk: ‘Dat overleef jij niet’ zegt Pechtold aan het eind van het gesprek en enkele weken later begint hij een hetze tegen de kritische rijschoolhouder/publicist.

Op 19 november 2021 wordt Kamps, naar eigen zeggen ‘om niets’ geschorst voor 3 maanden. Hem is direct duidelijk dat hij ‘gepakt’ wordt op last van Alexander Pechtold. Om valse beeldvorming te creëren laat Pechtold beveiligers rond het CBR opstellen en extra camera’s installeren. De rijschoolwereld en media moet duidelijk worden dat Kamps ‘een gevaar’ vormt.

Kamps doet op 13 december 2021 tevergeefs meerdere pogingen bij de politie Oost-Nederland om een aangifte te doen wegens ernstig machtsmisbruik, het doen van valse aangiftes, oneerlijke handelspraktijken en de doodsbedreiging door Alexander Pechtold. Daar slaagt hij niet in. Volgens de verbalisanten wordt dat van ‘hoger hand’ tegengehouden.

Op 16 december 2021 doet Alexander Pechtold een zeer uitgebreide aangifte bij de Enschedese politie tegen de toen 60-jarige Needenaar. Kort daarvoor heeft hij op 9 december 2021 de Enschedese politie, ‘s avonds laat, naar het huisadres van de rijschoolhouder/publicist gestuurd. Zij hebben een brief bij zich die ze van Pechtold persoonlijk hebben gekregen.

Wat is de huidige stand in deze kwestie?

Vorige week laat de hoofdofficier van Justitie, mevrouw M.A.W. Kunst, de Needse onderzoeksjournalist weten dat de aangifte die Alexander Pechtold deed bij de politie Oost-Nederland op 16-12-2021 nimmer opvolging heeft gekregen. Waarom niet? vragen onderzoeksjournalisten die het dossier van Kamps hebben overgenomen in een brief aan de hoofdofficier. Het wachten is op een reactie vanuit het Openbaar Ministerie.

Kamps weet het antwoord wel: ‘Wanneer de politie onderzoek zou hebben gedaan naar de vele aanklachten in de aangifte van Alexander Pechtold dan had men ontdekt dat hij op alle fronten liegt en dat al mijn publicaties gerechtvaardigd zijn: feitelijk. Dat zou de plannen van deze ultieme manipulator hebben doorkruist.

Daarna raakte de politie Oost-Nederland veel te veel betrokken. Ze worden meer dan 50 keer ingeschakeld door het CBR om de journalistieke werkzaamheden te frustreren. De politie Oost-Nederland zet een klachtenprocedure naar de betrokkenheid van twee lokale agenten vroegtijdig stil en werkt het onderzoek naar een mishandeling van de journalist tegen.

“Nu wil ik, desnoods via het Gerechtshof, afdwingen dat de politie alsnog onderzoek doet naar die aangifte die Alexander Pechtold deed op zijn verjaardag op 16 december 2021 of dat het OM mij een bericht van sepot stuurt. Want dit accepteer ik niet. Het maakt in ons land kennelijk een groot verschil of een burger een aangifte doet van een enorme zwendel door de overheid, in dit geval bij het CBR, of dat het CBR een aangifte doet om een burger te schaden. Dat is onacceptabel!” zegt Pechtolds plaaggeest.

“Al in 2022 heeft de vorige minister [Mark Harbers, red] mij per aangetekende brief laten weten “kennis genomen’ te hebben van Pechtolds misdragingen en de misstanden bij het CBR. te zijn.” zegt Kamps als wij hem vragen wat eventuele vervolgstappen zijn.