VCBA; Veel bewijs van verkeersovertredingen door CBR examinatoren

Cameratoezicht binnen en buiten het examenvoertuig zou wettelijk verplicht moeten worden

Loading

De Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs (VCBA) is geschrokken van het rijgedrag van CBR Examinatoren. Er zijn op videobeelden die VCBA deze week maakte tijdens journalistiek onderzoek meerdere verkeersovertredingen te zien: overschrijding van de maximale snelheid binnen de bebouwde kom met meer dan 40 km, door rood rijden en het negeren van verdrijvingsvlakken, maar ook andere verkeersovertredingen zijn te zien op de dashcam beelden.

’Wij doen de steekproeven momenteel op zes locaties. Daarbij onderzoeken wij of de examens voldoen aan artikel 83 van het reglement rijbewijzen. In 40% van de gevolgde examens zijn onrechtmatigheden geconstateerd. Het onderzoek duurt inmiddels al 19 maanden en wordt dit najaar geïntensiveerd. Er is 50.000 euro binnengekomen om op te schalen. Wij vinden dat er extern toezicht moet komen op examinatoren. Ook moet het mogelijk worden om buiten en binnen de examenauto alles met een dubbele dashcam te registreren. De voorzieningenrechter in Almelo heeft vorig jaar al aangegeven dat dit in lijn zou zijn met Europese wetgeving. Het grootste probleem is dat het CBR op geen enkele wijze controle en toezicht duld binnen en buiten het examenvoertuig . Ze willen gewoon door niets of niemand gecontroleerd worden en er zijn geen rijscholen die daar wat van durven zeggen omdat ze anders kapotgemaakt worden