Voorzitter consumentenbelang: ‘Er waren in Rijswijk al jaren geruchten over een omgekochte examinator voor het CBR zelf aangifte deed….’

Voorzitter consumenenbelang schaart zich achter Needse rijschoolhouder!

Loading

De voorzitter van de VCBA, de consumentenbelang organisatie voor het autorijbewijs, neemt het op voor de Needse rijschoolhouder die al bijna twee jaar onderzoek doet naar misstanden bij het CBR. ‘Pechtold spreekt niet de waarheid, er is echt wel wat aan de hand met de integriteit van een deel van de examinatoren bij het CBR. En dat is niet voor het eerst in de afgelopen tien jaar. Het onderzoek van Kamps en onze vereniging is juist van groot maatschappelijk belang’

‘In Rijswijk, daar waar notabene het hoofdkantoor van het CBR is gevestigd, kreeg vijf jaar geleden nog een examinator een celstraf opgelegd vanwege omkoping. Toen gonsten de geruchten ook al jarenlang dat er van alles mis was bij het CBR. Pas na drie jaar greep het CBR in en werd er aangifte gedaan.

‘In mijn gesprekken met Henrie Kamps kreeg ik al snel het vermoeden dat in Enschede ook van alles mis is. Hij heeft echt hele sterke aanwijzingen; niet van omkoping maar wel van oneerlijke handelspraktijken vanuit het CBR. Er moet toezicht komen op het CBR en dat schreef Emile Roemer ook al in zijn onderzoeksrapport in 2021. Roemer adviseerde om die taak bij een nieuw zelfstandig bestuursorgaan neer te leggen: CCA. Maar onder Pechtold zijn die plannen van tafel geveegd; die taak blijft het CBR zelf uitvoeren. De slager die zijn eigen vlees keurt… of zoals Kamps al heeft ontdekt; niet keurt.’

Juist omdat het CBR zelf niets doet qua integriteitscontrole en er verder geen extern toezicht is het journalistieke onderzoek gerechtvaardigd.’ aldus de nieuwe voorzitter van VCBA. De benoeming van Alexander Pechtold in 2019 vind de VCBA geen verstandige zet vanuit de politiek. ‘Je benoemt dat iemand die zelf 200 aangiftes van ambtelijke omkoping aan zijn broek heeft als algemeen directeur van het CBR. Merkwaardig’