VCBA:‘Examinator achterin, dubbele dashcamregistratie en tijdsduur examenrit naar 25 minuten’

Strijd om eerlijke rijopleiding start in de Tweede Kamer

Loading

[dit artikel werd al gepubliceerd op 9 december 2023 en 2 februari 2024]
De Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs (VCBA) wil de nieuwe Tweede Kamer en minister Madlener overtuigen dat de regels van het praktijkexamen moeten aansluiten bij Europese wetgeving. Er zijn sinds de verkiezingen veel nieuwe kamerleden die door VCBA zullen worden geïnformeerd over de veel te hoge kosten van het behalen van het rijbewijs.

‘Wij hebben een enorme berg onderzoeksmateriaal waaruit blijkt dat het CBR teveel een eigen koers heeft gevaren de voorbij tien jaren. Er zijn tal van maatregelen die volstrekt niet stroken met onze wetgeving of de Europese. Wij laten op dit moment een short-list maken voor de nieuwe Tweede Kamer waarin wij pleiten voor verbeteringen zoals:

  • de wettelijke tijdsduur van de praktijkexamen-rit terugbrengen naar 25 minuten (ipv nu 35)
  • de examinator op de achterbank
  • de examens mogen met een dubbel-dashcam worden geregistreerd.

‘Wij willen daarnaast de hulp inroepen van Emile Roemer, vooral om onze lobby te ondersteunen dat zijn advies voor een nieuw zelfstandig bestuursorgaan [ CCA, red ] wordt opgevolgd. Zoals het er nu naar uitziet krijgt het CBR maximale invloed op de rijopleiding en rijscholen. Dat is niet alleen ongewenst, maar ook onwettig’ aldus Pascal Hansen, voorzitter van VCBA.