‘Openbaar Ministerie frustreert verhoor Enschedese CBR managers’

Civiele procedures volgen dit najaar.

Loading

Met een Kort Geding hoopte het CBR het onderzoek naar ambtmisdrijven door een vijftal lokale CBR-medewerkers van het Enschedese examencentrum te frustreren. Na overleg heeft onze redactie besloten dat het in het ‘algemeen belang’ is dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar ambtmisdrijven. Het maatschappelijk belang is dat de burger moet kunnen vertrouwen op een betrouwbare overheid. Ons onderzoek is daarvan van groot belang. Een van onze onderzoekstaken is te onderzoeken waar de video’s gebleven zijn, die een vaste cctv-camera op het CBR examenterrein maakte van de mishandeling van een journalist op 8 maart 2022.

De Enschedese kringcoördinator zou volgens Kamps door de rechter moeten worden gehoord over het ‘onrechtmatig ontvreemden’ van de videobeelden die de vaste cctv-mast op het CBR examenterrein bij de ernstige mishandeling van een journalist in 2022 heeft vastgelegd. Het Openbaar Ministerie speelt een opvallende rol bij het frustreren van het onderzoek naar de gedragingen van een Enschedese manager en kringcoördinatrice . De kringcoördinatrice is degene die de faciliteiten in Enschede beheert en ‘beveiligers’ aanstuurt. Dat blijkt onder meer uit video-opnames waarbij ze in conflict geraakt met een ‘CBR beveiliger’.

kringcoördinatrice en een ‘CBR beveiliger’ raken in conflict.
Waar heeft de kringcoördinatrice de opnames gelaten van de vaste camera op het CBR examenterrein in Enschede?

‘Opvallend is dat de examenmanager en kringcoördinatrice wel belastende video-opnames beschikbaar hebben gesteld voor het politieonderzoek naar een relatief simpele overtreding, maar ontlastende beelden van de vaste CBR bewakingscamera’s hield de kringcoördinatrice achter. Daarom is Kamps vorige week tot een voorwaardelijke geldboete van €50,– veroordeeld. Dat bedrag is bewust gekozen door het OM, zodat Kamps geen Hoger Beroep kan instellen. Dat is pas mogelijk vanaf €51.

Door de ontbrekende camerabeelden kon Kamps een valse verklaring van een CBR beveiliger niet weerleggen. Het is niet eerste keer dat hij er ingeluisd is bij het CBR door valse verklaringen. Het gaat overigens niet over deze kleine overtreding van €50 maar over wat daarna gebeurde. Ook zijn mishandeling kort daarna en dat zowel de CBR managers als twee politieagenten Kamps geen medische hulp verleenden moet te zien zijn op de ontbrekende camerabeelden en die mishandeling heeft enorme gevolgen voor Kamps gehad.’

‘Mijn client heeft om moverende reden de kringcoördinatrice in het verleden meermaals per mail en brief vriendelijk gevraagd een verklaring af te leggen in het belang van de waarheidsvinding. Ook om haar eventuele strafrechtelijke of civielrechterlijke vervolging te besparen. Daar heeft zij nooit op gereageerd. Dan moet de rechter mevrouw maar eens onder ede verhoren!’ aldus de advocaat van Kamps.

‘In het strafdossier naar de mishandeling van mijn client ontbreken grote gedeeltes van de opnames van de mobiele cctv-mast en is het opvallend dat er door haar geen video’s zijn vrijgegeven van de vaste cctv camera die al jaren over het examenterrein waakt. Daarop zijn zowel ontlastende beelden voor het eerste incident, als de uiteindelijke mishandeling te zien. Wij willen dat de rechtbank haar daar over gaat horen’ aldus de advocaat van Kamps. De advocaat gaat na de vakantie met Kamps spreken over de civiele vervolging van de examenmanager en de kringcoördinatrice, het CBR en de Enschedese politie.

Kamps heeft ook een verzoek voor een politieonderzoek neergelegd bij de Hoofdofficier van Justitie.

linksonder de vaste camera op het CBR examenterrein die alles moet hebben geregistreerd