Wie zijn die zogenaamde ‘beveiligers’ die ruim 1 miljoen euro kregen van Pechtold ?

Heeft Alexander Pechtold een persoonlijk belang in 'beveiligingsbedrijf'?

Loading

Bij Kort Gedingen en andere strafzaken tegen journalisten zijn het regelmatig ‘verklaringen’ van de ‘beveiligers van het CBR’ waar CBR advocaten de rechters mee overtuigen. Deze eigen ‘beveiligers’ hebben de Nederlandse Staat al meer dan 1 miljoen euro gekost verklaarde Pechtold al meerdere malen via regionale en landelijke media. Maar wie zijn die ‘beveiligers’ en waarom worden sommigen beschuldigd van criminele gedragingen? Waarom zijn ze vaak niet herkenbaar als beveiliger, begeven zij zich op openbaar terrein, provoceren ze onderzoeksjournalisten en vrijwilligers van VCBA en willen zij zich niet legitimeren? Waarom denken rechters dat hun verklaringen betrouwbaar zijn?

Op de honderden foto’s en video’s die door het onderzoeksplatform Onrecht onlangs naar PubLeaks zijn gestuurd zien we keer op keer ‘CBR beveiligers’ die (ver) buiten het CBR terrein foto’s maken en journalisten provoceren én intimideren. In plaats van bedrijfsauto’s gebruiken ze geblindeerde oude busjes en ‘patserbakken’, gepimpte, oude Mercedessen. Wie zijn die ‘beveiligers’, beschikken ze over VOG’s of hebben ze een strafblad? Mogen ze optreden op de openbare weg en weet de politie wie ze zijn?

Links de oude gepimpte Mercedes van een van de ‘CBR beveiligers’ die een examenkandidaat belet het praktijkexamen te doen door haar lesauto op het CBR examenterrein te blokkeren.

Twee jaar lang schakelde Alexander Pechtold de zogenaamde ‘beveiligers’ in omdat de voormalig Needse rijschoolhouder Henrie Kamps een gevaar zou vormen. Onderzoek-journalisten willen weten of Pechtold daar een persoonlijk belang bij had en deed aan zelfverrijking.

Kamps toont in de PubLeaks dossiers aan dat hij in 2021 ernstige misstanden ontdekte in het ict platform TOP van het CBR. Na een doodsbedreiging door Pechtold op 15 september 2021 begon de voormalig tv-programmamaker met publicaties over talloze misstanden binnen het CBR en de persoonlijke schandalen rond Alexander Pechtold. Daarna schorste Pechtold uit rancune de rijschoolhouder op basis van valse verklaringen en begon hij via valse beeldvorming een ware mediahetze tegen ‘de klokkenluider in de rijschoolwereld’

Kamps ontdekte tijdens de Corona lockdowns onder andere grootschalige zwendel met examencapaciteit op hetzelfde ict platform, als waarover een andere klokkenluider binnen het CBR een jaar eerder uitgebreid vertelde in een aflevering van ZEMBLA; ‘Chaos bij het CBR!’. Die reportage was voor toenmalig minister, Cora van Nieuwenhuizen, destijds reden om het CBR onder Verscherpt Toezicht te stellen. Zij benoemde vervolgens ‘de dubieuze’ Pechtold als algemeen directeur. Dat laatste vond Kamps onvoorstelbaar.

‘Het is best eng als je beseft dat de overheid ‘beveiligers’ inschakelt die er soms uitzien als criminelen en zich regelmatig ook als zodanig gedragen. Pechtold vertelde op regionale en landelijke media dat hij er al 1 miljoen euro aan heeft uitgegeven. Op een WOB verzoek in de zomer van 2023 wil het CBR niet reageren. ‘Het zelfstandig bestuursorgaan wil vanwege ‘staatsveiligheid’ geen documenten openbaren waaruit blijkt waar die 1 miljoen euro naar toe is gegaan.’ zegt een van de collega’s van de Needse tv-programma van weleer. Onderzoekers sluiten niet uit dat Pechtold zich eventueel zelf verrijkt heeft.

Een vijftal brieven van de journalist aan prof. Erwin Muller, de voorzitter van de Raad van Toezicht van het CBR en een zestal brieven aan voormalig minister Harbers en DGMO sorteerden eveneens geen enkel effect. ‘Ik denk dat de nieuwe minister, Barry Madlener (PVV) een onderzoek moet gelasten naar de misstanden binnen het CBR en naar wie die 1 miljoen euro in opdracht van Alexander Pechtold is overgeboekt.’

Kamps herinnert er nog even aan dat Alexander Pechtold in 2018 al verdacht werd van zelfverrijking via corruptie. Hij verzweeg destijds een gift van ruim €150.000,– [Pechtold kreeg van een Canadese diplomaat een appartement in Scheveningen geschonken en meldde dat niet in het register van de Tweede Kamer, red]. In 2018 heeft de Europese anti-corruptie waakhond GRECO de Nederlandse regering al over de vingers getikt, omdat het onderzoek en maatregelen rond dit omkoopschandaal met Pechtold een teken was van ‘matige toezicht op integriteit’. Pechtold meldde destijds wel in het register van de Tweede Kamer dat hij enkele kaartjes voor een theateroptreden van cabaretier Jochem Meyer had gekregen.

een van de vele video’s waarop ‘CBR beveiligers’ buiten het CBR terrein journalisten provoceren.
Op 5 oktober 2023, de dag dat Alexander Pechtold vanwege ‘gevaar veroorzaakt door Henrie Kamps’ het CBR in Enschede 3 dagen sluit, wil een beveiliger – die inreed op de journalist – zich niet legitimeren. Hij bevindt zich op de openbare parkeerplaats en niet op CBR grondgebied.