Minister en topambtenaren I&W negeerden jarenlang meldingen van misstanden en intimidaties door CBR!

Ministerie houd CBR Schandaal in de doofpot!

Loading

[dit bericht werd eerder al op 29-5-2024 gepubliceerd]
Of er een parlementaire enquete komt naar het CBR Schandaal valt nu nog niet te zeggen, maar Kamerleden reageren ontstelt bij het zien van bijna 10 meldingen die minister Mark Harbers en topambtenaren van het ministerie ruim twee jaar lang negeerden. Het betreft brieven van een consumentenbelang organisatie, branchevereniging, klokkenluider en andere gedupeerden. Het is niet duidelijk waarom het ministerie jarenlang geen aandacht had voor duidelijke aanwijzingen van oneerlijke handelspraktijken, intimidatie en grensoverschrijdend gedrag door het CBR.

Tussen de stukken zit antwoordbrieven van topambtenaren van het Directoraat Generaal Mobiliteit van het ministerie en zelfs dreigementen met rechtszaken als de melders niet zwijgen. Zo is het de Directeur Generaal, Kees van de Burg, persoonlijk die meerdere melders in het CBR Schandaal dossier intimideert. Van der Burg stuurt brieven, mails en schuwt zelfs telefonische bedreigingen niet als hij belt met een redacteur van ons blog en de toenmalige voorzitter van Consumentenbelang: Pascal Hansen.

v.l.n.r. Kees van der Burg, Bart Jan Westerhof, Geertje Hegeman, Marion Smit, Mark Harbers

Het is werkelijk ontluisterend om de reactie van verschillende topambtenaren te lezen. In een latere fase reageerden ze helemaal niet meer op signalen vanuit diverse betrokkenen. ‘Het was alsof ze op het ministerie een papiervernietiger achter de brievenbus hadden opgesteld. Ook werden meldingen door Marion Smit, plaatsvervangend Directeur Generaal, na ontvangst door haarzelf of persoonlijk assistent doorgestuurd naar een intern I&W mailadres voor burgerklachten, waarna er na maanden wachten een geautomatiseerd antwoord kwam dat er geen antwoord zou komen. Zo ‘omzeilde’ de topambtenaar, binnen DGMO verantwoordelijk voor het CBR, de meldingen. ‘Wij noemden dat mailadres ‘de beerput’ zegt een woordvoerder van de Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs’ (VCBA).

Minister Harbers liet al op 17 februari 2022 een aangetekende brief sturen waarin hij de bevestigd op de hoogte te zijn.

De Directeur Generaal, Kees van der Burg, stuurt een jaar later een brief met een procesdreiging, omdat er op een blog een letterlijk citaat staat van Geertje Hegeman. Hij wil onder dreiging van rechtsvervolging dat de gewraakte passages en video, waarop te zien en horen is wat het Hoofd Verkeersveiligheid van het ministerie zegt, direct worden verwijderd.

‘Wij vonden en vinden het onthutsend als de hoogste dame op Verkeersveiligheid zegt dat er niet of nauwelijks onderzoek is waaruit blijkt dat rijlessen zorgen voor een hogere verkeersveiligheid. Dat mocht van het ministerie niet ‘op straat’ komen. Waarom dan zo’n overdreven dure rijopleiding en nu ook nog eens alles nog ingewikkelder maken?’

En zo zijn er andere voorvallen. Zo belde en mailde, Kees van der Burg, Directeur Generaal Mobiliteit, met de voormalig voorzitter van VCBA de belangenorganisatie voor leerlingen. Hansen zit inmiddels ziek thuis na bedreigingen vanuit het CBR en DGMO.

Marion Smit, plaatsvervangend directeur generaal, schrijft in een brief aan VCBA dat er bij het ministerie of DGMO geen klachten of meldingen over het CBR en directeur Alexander Pechtold zijn binnengekomen. Een keiharde leugen!

Het wachten is volgens betrokkenen op het nieuwe kabinet om daarna de kwestie aanhangig te maken in de Tweede Kamer. ‘De indruk ontstaat dat de gisteren aangekondigde, eenzijdige maatregelen, hoe dan ook niet mochten worden gedwarsboomd door onderzoek naar de chaos binnen het CBR’ aldus de nieuwe voorzitter van VCBA.


‘Het CBR slagingspercentage blijkt onbetrouwbaar en dus misleidend te zijn en de lange wachttijden ontstaan door de chaos en wanbeleid binnen het CBR. Daar zijn veel bewijzen voor en die zijn de minister en DGMO toegestuurd. Aldus de voorzitter. De naam van de nieuwe voorzitter van VCBA wordt bewust niet openbaar gemaakt, vanwege te verwachten represailles vanuit het ministerie of CBR. ‘Voor je het weet wordt je rijbewijs afgenomen’ we hebben al veel gekke dingen meegemaakt met Pechtold en Van der Burg.’

de brieven die de vorige minister en DGMO stuurden naar aanleiding van meldingen van integriteitsschendingen door het CBR en Pechtold.