VIDEO: ‘CBR heeft al 62 keer de politie opgeroepen in Enschede, desnoods maar drones gebruiken …’

Inzet drones kan 'overlast' voor journalisten, politie en kandidaten oplossen!

Loading

Gisteren en vandaag was er opnieuw sprake van verhoogde activiteit van de Enschedese politie rond het CBR in Enschede. Dankzij extra observatieposten konden de vrijwilligers, die onderzoek doen naar de misstanden bij het CBR, een confrontatie met de lokale politie vermijden. ‘Het is vervelend voor de lokale politie, want ze worden constant opgeroepen door ‘CBR beveiligers’.

Het CBR doet dat bewust, want kennelijk is er een protocol dat de politie altijd moet komen opdraven als het CBR een melding doet. Dat protocol heeft het CBR inmiddels al 62 keer onnodig in werking gesteld. Het kost de politie schaarse inzet, maar ze moeten nu eenmaal uitrukken als het CBR een melding doet. Pechtold weet dat en misbruikt het protocol. Het is onderdeel van zijn persoonlijke rancune. Nergens op gebaseerd! Laat de gemeente of het ministerie nu maar eens een onafhankelijk onderzoek doen. Het heeft volgens Pechtold het CBR al ruim 1 miljoen euro gekost, ons ruim €80.000 en dan de kosten van de politie, OM en rechtbanken nog.

‘Wij overwegen om een deel van het onderzoek desnoods met drones uit te voeren en laten uitzoeken met welk type drone wij boven de Enschedese CBR locatie kunnen filmen. Het liefst met een geluidsarme drone, omdat anders de examinatoren het geluid van de drone weer aangrijpen om kandidaten ‘op te fokken’. Op een rustig moment hebben wij al getest en dat verliep allemaal prima.

‘Sinds deze week roept het CBR de Enschedese politie weer op, nadat wij enkele examinatoren hadden betrapt op verkeersovertredingen en overtredingen van artikel 83 van het Reglement Rijbewijzen’

Zelfs als de vrijwilligers van consumentenbelang Autorijbewijs (VCBA) op honderden meters afstand van het CBR examenterrein, aan de andere kant van een drukke weg, hun onderzoekswerkzaamheden doen.

‘Onze vrijwilligers hebben allemaal een internationale perskaart en blijven, ondanks de hinderlijke onderbrekingen van de politie gewoon gefocust op het onderzoek naar de misstanden bij het CBR en corrupte examinatoren in Enschede. U ziet ook in onderstaande video, dat de journalist gewoon zijn weg vervolgd naar de ingang van het CBR, om daar 1 foto te maken van het examenterrein.

Wij blijven dat doen, omdat we met al die foto’s kunnen aantonen dat het CBR structureel, nu al meer dan 1 jaar, op halve kracht of minder draait in Enschede. Vroeger waren er twaalf plekken voor examenvoertuigen bezet, sinds Corona meestal maar vier of vijf. Dat verklaart die reserveringstermijnen van soms wel een half jaar. Het is bizar dat jongeren in Enschede en andere CBR locaties langer dan 20 weken moeten wachten, terwijl de minister de Tweede Kamer had beloofd dat het CBR met de Kerst ’23 de wachttijden weer op orde zou hebben; tussen de 6 en 8 weken.

Kijk naar onderstaande beelden.

[tekst gaat door onder video]

voor de 62e keer komt de Enschedese politie af op een onnodige melding vanuit het CBR

‘Dankzij observatieposten zijn onze mensen gisteren op tijd vertrokken, omdat er bij de politie natuurlijk een grote weerzin is ontstaan tegen de journalisten is er soms zelfs sprake van intimidatie vanuit agenten richting onze vrijwilligers. Er is zelfs al een fake-bekeuring uitgedeeld. Ook dat staat op video, met de dienstdoende agent prominent in beeld. De agenten moeten komen opdraven en worden op die manier door het CBR opgezet tegen een of meerdere journalisten. Die blijven echter gewoon hun werk doen; binnen de voorwaarden van het vonnis van de Almelose voorzieningenrechter (hieronder).

Het CBR weet dat, maar misbruikt dat protocol. Wij ervaren het als haat zaaien, misbruik van de macht’.

De Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs (VCBA) heeft inmiddels een brief naar de Enschedese burgemeester gestuurd over de ontstane situatie en het ‘misbruik van de macht’ vanuit het CBR. ‘Wij bevinden ons hemelsbreed op bijna 300 meter en nog wordt de politie op ons afgestuurd. Wat zal de burgemeester daar van vinden?’

Vorig jaar werd al een drone ingezet voor opnames voor de tv-serie Onrecht die in 2026 wordt uitgezonden.