Journalisten en consumentenbelang sturen ‘noodkreet’ aan Enschedese burgemeester!

Journalisten willen veilig kunnen werken in Enschede.

Loading

Zowel het bestuur van de Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs (VCBA) als de redactie van het blog Rijvisie.nl doen een dringend beroep op de Enschedese burgemeester Roelof Bleker om de veiligheid van journalisten te waarborgen die onderzoek doen naar misstanden bij het CBR en ambtsmisdrijven door vijf Enschedese examinatoren.

‘Wanneer u de bijgaande (voorlopige) onderzoeksresultaten leest of een greep doet uit de honderden uren camera-registraties van overtredingen van lokale Enschedese CBR medewerkers, met betrekking tot bestaande wetgeving – waaronder artikel 83 van het Reglement Rijbewijzen – kunt u niet anders dan concluderen dat het CBR ten onrechte de indruk wekt dat onze vrijwilligers zich onwettig en hinderlijk gedragen bij en in de omgeving van het CBR te Enschede. Ons meerjarige onderzoek is van groot maatschappelijk belang en gaat niet in tegen welke gerechtelijke uitspraak dan ook’ schrijft het bestuur van de vereniging VCBA.

De redactie van het populaire blog Rijvisie.nl schrijft in een separate brief de Roelof Bleker: ‘Vorig jaar hebben u en wij al schriftelijke gecommuniceerd. Graag herinneren wij u aan uw schriftelijke reactie van destijds. De voorzieningenrechter van de Almelose rechtbank heeft vorig jaar vonnis gewezen in het Kort Geding dat het CBR tegen 1 journalist heeft aangespannen. Ons onderzoek is volledig in lijn met de door de Almelose rechtbank bepaalde voorwaarden in het vonnis.

Onze journalisten, waaronder de heer H. Kamps, worden echter ondanks het feit dat zijn zich volledig conformeren aan de uitspraak van de Almelose voorzieningenrechter, met enige regelmaat door de Enschede politie geïntimideerd en geprovoceerd. De suggestieve, niet feitelijke berichtgeving in de regionale media, RTV Oost en Dagblad Tubantia, draagt in belangrijke mate bij aan agressief gedrag richting onze journalisten en doodsbedreigingen; o.a. via de Facebook pagina van Dagblad Tubantia. Niet alleen vanuit gefrustreerde burgers, maar ook van het politiekorps.

Hoe begrijpelijk ook, na meer dan 50 meldingen/oproepen vanuit het CBR, tast de vooringenomenheid bij een deel van het korps ons recht op journalistiek onderzoek in ernstige mate aan. De informatie die de agenten meekrijgen vanuit de meldkamer is, zo is meerdere malen gebleken, volledig gebaseerd op leugenachtige verklaringen van het CBR en/of de mediaberichtgeving door de heer A. Pechtold.

‘Hoewel u niet verantwoordelijk bent voor de kwalijke berichtgeving via regionale media, willen wij u vragen om maatregelen te nemen en de korpschef te verzoeken een dienstorder te geven dat de meldingen vanuit het CBR louter bedoeld zijn om journalistiek onderzoek te frustreren, zodat onze journalisten hun werk op een veilige manier kunnen blijven uitoefenen tot het moment dat het CBR examencentrum verhuist naar Hengelo.’

De redactie van Rijvisie.nl voegt in haar brief een unieke weblink toe die voor de gemeente bereikbaar is via een uniek wachtwoord en waardoor de gemeente Enschdede een deel van de voorlopige resultaten van het journalistieke onderzoek en videobeelden kan bekijken. Daaronder ook de werkelijke beelden van de rit van Jens van Rijn uit Tilligte, welke volgens CBR directeur Alexander Pechtold vorig jaar de reden was om het examencentrum voor drie dagen te sluiten.

‘Wij denken dat de burgemeester, na het zien van de beelden wat zich werkelijk heeft afgespeeld rond het CBR in Enschede, de boodschap wel kan overbrengen naar de Officier van Justitie en teamchef Wolter Alberts van de Enschedese politie’.