Met de aankondiging van minister Barry Madlener om de tussentijdse toets af te schaffen, lijkt een einde gekomen aan de directe betrokkenheid van voormalig rijschoolhouder, klokkenluider en vermeend ‘stalker’ Henrie Kamps bij initiatieven om de rijopleiding betaalbaar te houden voor jongeren. ‘Missie geslaagd’ laat hij ons telefonisch weten.
Al in 2021 drong de Achterhoeker aan bij de directie van het CBR om de tussentijdse toets – volgens hem zonder wettelijke basis – te laten vervallen. Hij stelde dat dit niet alleen de kosten voor jongeren zou drukken, maar ook direct een oplossing zou bieden voor het tekort aan examencapaciteit, omdat plekken voor tussentijdse toetsen konden worden gebruikt voor praktijkexamens. Volgens Kamps zou dit jaarlijks zo’n 100.000 extra examenplekken opleveren.
Daarnaast wees hij op fraudegevoeligheid rondom de tussentijdse toets. Volgens Kamps was er een verdienmodel ontstaan waarbij jongeren werden benadeeld. In 2021 zou 1Vandaag er een spraakmakende reportage over maken, maar één telefoontje van Alexander Pechtold naar de NPO gooide roet in het eten. Het leidde tot een conflict tussen een eindredacteur van 1Vandaag en Kamps. Ook de NVJ bemoeide zich er mee en later royeerde de journalistenvakbond de kritische publicist mede om die reden.
Zijn kritiek en onthullingen via een blog brachten hem in conflict met de top van het CBR. Kamps beweert dat hij bedreigd werd door leidinggevenden, en specifiek door voormalig CBR-directeur Alexander Pechtold, die volgens hem jarenlang zijn reputatie probeerde te schaden via media en juridische wegen. Ondanks deze tegenstand bleef Kamps vasthouden aan zijn standpunten.
De situatie escaleerde op 8 maart 2022, toen Kamps ernstig letsel opliep bij een mishandeling op het CBR-examencentrum in Enschede. Hij werd op aandringen van een lokale CBR-manager onterecht gearresteerd door de politie en in de cel gezet. Een getuige die vroeg naar de reden van de aanhouding kreeg als antwoord van de zoon van de dader, René Brünen – eigenaar van een grote rijschool in Enschede – dat het te maken had met “wat Kamps schrijft.” De mishandeling volgde kort nadat Kamps in een blog kritiek had geuit op de werkwijze van de rijschool.
“De rijscholen verdienen flink aan de tussentijdse toets en het zwendelen met die TTT in het reserveringsplatform TOP. Het CBR laat dat toe en werkt er aan mee. Het is een grof verdienmodel geworden voor veel kwaadwillende rijscholen én het CBR.” schreef Kamps eerder aan de minister en Tweede Kamerleden.
Volgens Kamps werden het incident en het daaropvolgende politieonderzoek onder leiding van korpschef Wolter Alberts in de doofpot gestopt. Hij beschuldigt het CBR, de politie en het Openbaar Ministerie van corruptie en het bewust verdraaien van de feiten.
“Dit is slechts het begin van het einde voor Alexander Pechtold en een deel van de examinatoren,” zegt Kamps. “De lobby die ik heb georganiseerd zal nog meer gevolgen hebben. Inmiddels zijn voldoende Tweede Kamerleden op de hoogte van de misstanden bij het CBR. Er heerst een angstcultuur, en examinatoren kunnen ongestraft liegen en bedriegen. Zelf richt ik me nu op een nieuw project, onrecht.nl, wat veel leuker en minder gevaarlijk is dan het onderzoeken van de zwendelpraktijken bij het CBR.”