In een brief aan de vaste commissie voor Infrastructuur & Waterstaat en coalitie-fracties heeft het bestuur van de vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs (VCBA) Tweede Kamer leden opnieuw op de hoogte gebracht dat de minister de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd. VCBA dringt er in de brief opnieuw op aan dat de Tweede Kamer onderzoek laat doen naar misstanden en misleiding vanuit het CBR en de betrokkenheid van het Directoraat Generaal Mobiliteit. Ook geeft het bestuur een toelichting op een artikel dat verscheen in het CBR goedgezinde RijschoolPro.
“Wij laten ons niet wegzetten als een niet-bestaande vereniging of een groepje hobbyisten dat onderzoek doet zonder resultaten te delen,” aldus een bestuurslid van de VCBA. Het bestuur uit kritiek op het Directoraat-Generaal Mobiliteit (DGMO), dat volgens hen de minister ontoereikend informeert.
In de brief verklaart VCBA waarom de vereniging niet staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Volgens het bestuur is dit een bewuste keuze, voortkomend uit zorgen over intimidatie en provocatie vanuit zowel het CBR als het DGMO.
“Klokkenluiders en critici worden opgejaagd door het CBR. Voor je het weet wordt iemands rijbewijs ingetrokken. Om die reden hebben we ervoor gekozen de vereniging niet in te schrijven bij de KvK. Dat is volledig legaal; veel buurtverenigingen en visverenigingen doen dat immers ook niet,” aldus VCBA.
Met betrekking tot het negeren of bagatelliseren van onderzoeksresultaten naar 2.000 praktijkexamens in Enschede, benadrukt de VCBA dat haar bevindingen structureel worden verdraaid en gebruikt als basis voor juridische acties tegen individuele personen.
“Zowel het CBR als het DGMO hebben herhaaldelijk aangetoond dat zij onze bevindingen niet serieus nemen, maar eerder inzetten tegen ons. Wij vinden dat de Tweede Kamer of de minister een onafhankelijk onderzoek moet gelasten. Wij zijn bereid onze onderzoeksresultaten te delen met bevoegde onderzoekers, mits daar duidelijke afspraken over worden gemaakt.”
De VCBA meldt verder dat het onderzoek naar misstanden binnen het CBR inmiddels meer dan €50.000 heeft gekost. Indien de Tweede Kamer of andere instanties toegang tot de onderzoeksresultaten wensen, staat de vereniging open voor overleg.
De vereniging hoopt dat de Tweede Kamer deze kwestie met de nodige ernst en onafhankelijkheid zal behandelen en aandringt op stappen om misstanden en misleiding binnen het CBR structureel aan te pakken.