50 weekenden werken voor je rijopleiding?

CBR presteert ondermaats, maar laat prijzen bovenmaats stijgen.

Loading

Het slecht presterende CBR verhoogt de prijzen voor de ‘dienstverlening’ zeer fors; bijna 10%. En het nieuwste konijn uit de hoge hoed is een ‘fraude-opslag’ van €3.50 op ieder verkocht theorie-examen. Dat zijn er volgens de CBR Open Data en dat is dan drieënhalf miljoen in de kassa. Welke fraudebestrijding?

“Jonge mensen laten betalen voor het eigen wanbeleid. Dat is wat het is!” zegt Pascal Hansen. Hij is de voorzitter van de Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs (VCBA).

Steeds meer jongeren en hun ouders haken af als het gaat om het rijbewijs. Simpelweg niet meer te betalen. Nu al overstijgen de kosten van een rijopleiding, volgens het CBR in juni van dit jaar, de grens van €3.000. En het wordt nog erger. In €2025 kost het ‘roze pasje’ gewoon 4000 euro!”

De branche van rijscholen wil dat het uurtarief €60,00 wordt en het CBR kent geen schaamte voor wat betreft de jaarlijkse stijging en begint nu plotsklaps met ‘fraude-opslag’.

“De heer Pechtold vertelde onlangs dat hij al meer dan 1 miljoen euro had besteed aan het bestrijden van journalist/rijschoolhouder Henrie Kamps. Ik werk regelmatig met Kamps samen als vrijwilligers bij de VCBA en ik zie geen enkele reden voor al die overdreven veiligheidsmaatregelen. Misschien gaat dat ook zo bij de fraudebestrijding? Enorme kosten maken, terwijl er eigenlijk maar weinig fraude wordt gepleegd? Wij gaan een WOO verzoek doen naar het aantal frauduleuze overtredingen. Ben benieuwd!

Ik heb drie of vier keer dit jaar dat ‘spy-vest’ voorbij zien komen via CBR goedgezinde websites; zoals RijschoolPro en Rij-instructie.nl. Ik denk dat zoiets incident voorkomt, maar doro het CBR bewust in de media wordt gemeld, zodat ze in 2024 die belachelijke opslag kunnen heffen.

En wat de theoriefraude betreft. Wat dan nog? Iedere CBR-examinator weet dat iemand die de theorie heeft gehaald door een eendaagse opleiding te volgen, de regels al lang is vergeten als hij of zij praktijkexamen gaat doen.”

VCBA heeft uitgerekend dat in 2025 jongeren bijna 50 weekenden van tien uur moeten werken om zelf het rijbewijs te kunnen betalen. En dat moeten ze nooit naar feestjes gaan, geen pizza kopen en kunnen ze vakanties wel vergeten.

Het slecht presterende CBR verhoogt de prijzen voor de ‘dienstverlening’ zeer fors; bijna 10%. En het nieuwste konijn uit de hoge hoed is een ‘fraude-opslag’ van €3.50 op ieder verkocht theorie-examen. Dat zijn er volgens de Open Data en dat is dan drieënhalf miljoen in de kassa. Welke fraudebestrijding?

“Jonge mensen laten betalen voor het eigen wanbeleid. dat is wat het is?” zegt Pascal Hansen. Hij is de voorzitter van de Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs (VCBA).

Steeds meer jongeren en hun ouders haken af als het gaat om het rijbewijs. Simpelweg niet meer te betalen. Nu al overstijgen de kosten van een rijopleiding, volgens het CBR in juni van dit jaar, de grens van €3.000. En het wordt nog erger.

De branche van rijscholen wil dat het uurtarief €60,00 wordt en het CBR kent geen schaamte voor wat betreft de jaarlijkse stijging en begint nu plotsklaps met ‘fraude-opslag’.

“De heer Pechtold vertelde onlangs dat hij al meer dan 1 miljoen had besteed aan het bestrijden van journalist/rijschoolhouder Henrie Kamps. Ik werk regelmatig met hem samen als vrijwilligers bij de VCBA en ik zie geen enkele reden voor al die overdreven veiligheidsmaatregelen. Misschien gaat dat ook zo bij de fraudebestrijding? Ik heb drie of vier keer dit jaar dat ‘spy-vest’ voorbij zien komen. Ik denk dat zoiets een incident is. En wat dan nog? Iedere CBR-examinator weet dat iemand die de theorie heeft gehaald door een eendaagse opleiding de regels al lang is vergeten als hij of zijn praktijkexamen gaat doen.”

VCBA heeft uitgerekend dat in 2025 jongeren bijna 50 weekenden van tien uur moeten werken om zelf het rijbewijs te kunnen betalen. En dat moeten ze nooit naar feestjes gaan, geen pizza kopen en kunnen ze vakanties wel vergeten.