
Volgens bronnen rond het CBR zal de Enschedese vestiging van het CBR ook volgende week gesloten blijven. Vandaag biedt de locatie een troosteloze blik en meldt zich af en toe nog een verdwaalde, niet geïnformeerde kandidaat. Het terrein wordt beveiligd door ‘huurlingen’; beveiligers die zich niet als zodanig kleden en ook geen security ID hebben.
“Het is een onhoudbare situatie, verklaard een woordvoerder van de pas geleden opgerichte VVRC; de Vereniging Voor Rijschool Collectieven. Wij zijn ons aan het beraden over stappen tegen de CBR directie. Mogelijk een Kort Geding. Wij vragen ons af op basis van welke legitieme redenen Alexander Pechtold heeft besloten om de dienstverlening stil te leggen. Dat moeten toch echt wel hele zwaarwegende argumenten zijn.”
Uit berichtgeving en beelden op ons blog is duidelijk dat er niets bijzonders is gebeurd op of rond het CBR Examenterrein. Alle gevolgde examenritten liggen op video vast en laten zien dat de betrokken journalisten gewoon hun werk doen. De Enschedese politie verklaard keer op keer, op de bodycams van de journalisten, dat ze niets verkeerds doen, maar dat het CBR er last van heeft.
“Ja, dat geloof ik”, zegt een van de journalisten die meewerkt aan het onderzoek. Volgens mij heeft ieder bedrijf of iedere crimineel er ook moeite mee als er geobserveerd wordt. Dat is logisch. Of dat reden is om je klanten te laten weten dat je voor een langere tijd een examenlocatie sluit. Ik vraag het mij af.”
Volgens de VVRC is duidelijk uit de berichtgeving op rijvisie.nl dat het onderzoek onverstoord door zal gaan. Er is budget tot eind 2024 en geen reden om te stoppen met het tellen van het aantal aanwezige examinatoren, het aantal examenbewegingen en bevoordeling van grote opleiders.
“Wij denken dat rijscholen collectief een Kort Geding moeten aanspannen tegen de maatregel van het CBR en een forse schadeclaim. Pechtold lijkt zich te hebben verslikt in een Achterhoekse straatvechter. Dat is zijn probleem. Er is, zo hebben wij zelf kunnen waarnemen, geen enkele reden voor deze disproportionele maatregel. Los het op en ga in gesprek met de journalisten of vraag de directeur generaal Mobiliteit om te bemiddelen.”