CBR Enschede gooit journalist van terrein!

Journalist wordt zonder reden toegang geweigerd

Loading

Amper vier uur nadat hij gesproken heeft met de hoogste baas van het directoraat generaal Mobiliteit, Kees van der Burg, ondervindt journalist Pascal Hansen al de gevolgen van ‘praten met het ministerie’. Hansen werd door een medewerker van het CBR zonder pardon, zonder verklaring van het terrein gegooid.

“Ik wilde een afspraak maken met examenmanager Irene Maris. Die had ik enkele weken geleden al gesproken in het examencentrum. Dat was een prettig kennismakingsgesprek en ik heb haar toen vragen gesteld over mogelijk gerommel met RIS examencapaciteit. Vandaag wilde ik een vervolgafspraak maken, maar werd mij op intimiderende wijze te kennen gegeven dat ik direct moest vertrekken.

Wie de persoon in kwestie was weet ik niet. Hij was in ieder geval niet herkenbaar als beveiliger en hij legitimeerde zich ook niet als zodanig. Ik wilde hem mijn internationale perskaart tonen, maar hij bood mij niet de gelegenheid. “Ik vorder u nu voor de tweede maal het terrein te verlaten” zei hij, terwijl ik hem aangaf dat ik mijn bevond op publiekstoegankelijk terrein.

“Hij was in gesprek met iemand van het CBR via zijn mobiel en direct nadat ik omkeerde begon hij mij te filmen. Het kan hem daarbij niet ontgaan zijn dat ik een hesje draag met ‘pers’. Ik heb dit echt nog nooit eerder meegemaakt.” aldus Pascal Hansen. Hansen is freelance redacteur en werkt voor verschillende opdrachtgevers.

De CBR-er maakte zich niet alleen niet bekend, maar deed er alles aan om zelf niet met zijn gezicht herkenbaar in beeld te komen. Hij is echter al veel eerder in beeld gekomen bij de telling van examenbewegingen.

Hansen overweegt een klacht in te dienen bij DGMO of rechtstreeks te bellen met Kees van der Burg, omdat hij die juist vanochtend nog aan de lijn had. Van der Burg zegde Hansen een onderzoek naar het CBR in Enschede toe.

de CBR medewerker (rechts) intimideerde vandaag journalist Pascal Hansen