Tubantia in 2007 over CBR: ‘Quota zijn Oostblok-praktijken’

Loading

In 2007 en de jaren daarna publiceerde de regionale krant Tubantia vele artikelen over onder andere vermeende Oostblok praktijken vanuit het CBR. Anno 2023 is er veel veranderd bij de regionale krant. In alle toonaarden zwijgt de krant over misstanden bij dit zelfstandig bestuursorgaan en werpt de krant zich zelfs op als spreekbuis van Alexander Pechtolds kwakkelende organisatie. Er heeft een politieke benoeming plaatsgevonden: de huidige hoofdredacteur is van D66 signatuur. Blijft in Den Haag wonen vertelde hij eerder in ‘zijn’ krant en vergaarde landelijke bekendheid als de voormalig communicatie-strateeg van Alexander Pechtold en Sigrid Kaag. Bedacht de ‘spin’ over een borrel drinkende Johan Remkes. Een man die uitblinkt in het creëren van valse beeldvorming.

“Het was de tijd dat de regionale krant nog op eigen benen stond en de meeste journalisten nog echt hun werk naar behoren konden uitvoeren”, zegt een anonieme bron binnen de redactie van de krant. 

“Dat is nu allemaal anders. Onze bazen benoemen een D66-er waarvan je nu al weet dat hij onderdeel uitmaakt van de D66 baantjes carrousel. Er kan ook geen misverstand over bestaan. Onze hoofdredacteur heeft een politieke agenda. Welke? Dat weet ik niet, maar het voelt niet goed. Hij vertelde in de krant dat hij besloten had om in Den Haag te blijven wonen. Dat kan volgens mij en collega’s toch alleen maar betekenen dat hij nu al weet dat hij daar straks een mooie baan gaat krijgen? Als wederdienst?”

klik op afbeelding om artikel te lezen

“Eerlijk gezegd ben ik er wel klaar mee, al dat journalistieke onethische gedrag bij mijn krant.” Op het sportkatern na lijkt niets meer op hoe het ooit was. We maken artikeltjes die vooral geschikt moeten zijn om 1op1 te worden doorgeplaatst naar alle andere kranten van de huidige eigenaren: DPG Media. Gratis millimeters. En dat zijn er echt heel veel. Vrijwel alle regionale kranten, maar ook de Volkskrant, het AD, Trouw, Parool, Nu.nl en ga zo maar door. Als er ooit al eens iets gerectificeerd zou moeten worden, hetgeen nooit valt uit te sluiten, dan is dat echt onmogelijk. Dan is het kwaad al geschied. En zeker zo zorgelijk is, dat wij soms vervolgartikelen moeten maken, waarbij er simpelweg geen tijd meer is om de feiten te checken.

Onze anonieme bron hoopt binnen afzienbare tijd met pensioen te gaan. “Ik ben er wel helemaal klaar mee. Het is verschrikkelijk. Uit pure interesse en vol afschuw volg ik al twee jaar alle berichtgeving rond het CBR in wat ooit voelde als ‘mijn krant’. Aan alles voel ik dat onze krant zich hult in stilzwijgen, terwijl wij al twintig jaar lang weten dat er van alles mis is bij het CBR. Dat zijn pas Oostblok-methodes!”