WOO of DGMO moet ophelderen waarom Enschedese rijinstructeur werd geschorst

Loading

Het is het zoveelste WOO verzoek dat het CBR dit jaar moet beantwoorden. Zelfs RTL Nieuws stelt inmiddels vragen over integriteitsschendingen binnen het CBR. Daarbij valt op dat in de afgelopen drie jaar de divisie Rijvaardigheid met kop en schouders bovenaan staat.

Enkele dagen geleden schorste die divisie opnieuw een kritische rijschoolhouder in Twente. Naar verluidt ontdekte de rijschoolhouder misstanden bij de verdeling van verborgen examencapaciteit en beklaagde zich daarover bij divisiemanager Harold Bekhuis.

Een Enschedese examinator zou in opdracht van divisiemanager Bekhuis meerdere BE-examens hebben gefrustreerd van de rijschool.

Ook worden er schriftelijke vragen gesteld aan de directeur-generaal Mobiliteit Kees van der Burg en plaatsvervangend directeur-generaal Marion Smit. Dit doet onze redactie omdat is gebleken dat onze WOO verzoeken bewust selectief worden beantwoord en onnodig vertraagd door divisiemanager Harold Bekhuis zelf (!). Dat selectieve beantwoorden merkte ook RTL Nieuws. De Wet Open Overheid is juist bedoeld voor transparantie, maar daar doet het CBR liever niet aan.

“DGMO is vanuit de minister verantwoordelijk voor het CBR; dus ligt het voor de hand dat wij DGMO betrekken in onze strijd tegen de angstcultuur die het CBR in stand wil houden.” zegt redacteur Pascal Hansen. Hij werd vorige week nog gebeld door de directeur-generaal, die in dat gesprek aangaf een onderzoek in te gaan stellen naar de beschuldigingen aan het adres van het CBR.

“Wanneer er geen reactie komt bel ik zelf met de directeur generaal. Ik heb het nummer van zijn secretariaat. En als dat niets oplevert dan gaan via de Tweede Kamer. Eind oktober zijn we daar toch op bezoek. We laten dan het interview zien met enkele emotionele rijschoolhouders. “

Uit de mail (hieronder) die divisiemanager Rijvaardigheid Harold Bekhuis zeer recent naar de rijschoolhouder stuurde wordt duidelijk dat het CBR veel meer vrije capaciteit beschikbaar heeft dan kleine en middelgrote rijscholen kunnen zien. Die capaciteit belandt uiteindelijk bij grote opleiders via een methodiek die het CBR daarvoor hanteert. De mail die in het bezit is van onze redactie belandde waarschijnlijk per ongeluk in een van de vele WOO publicaties die het CBR dit jaar al heeft moeten doen.

“Het wordt meer en meer duidelijk dat er opnieuw een rijschool geschorst wordt die kritiek heeft op het CBR. Volgende week zijn de eerste tv-interviews met rijscholen die om dezelfde reden zijn kapotgemaakt. Het is aangrijpend om te lezen wat ons onderzoek losmaakt bij gedupeerde rijscholen. De Whatsappjes die we krijgen van een Haagse rijschoolhouder, die op dezelfde wijze is geruïneerd als rijschool Rijbewijzz, grijpen je echt bij de keel. De tv-interviews worden gemaakt in opdracht van een Hilversumse opdrachtgever voor een programma over ‘het CBR Schandaal.”

De bevindingen van redacteur Pascal Hansen worden sinds enige tijd via Publeaks.nl gedeeld met landelijke media. Of dat een reden was voor RTL Nieuws om onderzoek te doen naar integriteitsschendingen bij het CBR is niet bekend. 

Hieronder een deel van de Whatsappjes van de eigenaar van rijschool CityLine. Die werd volgens betrokkenen bewust kapotgemaakt. De rijschoolhouder werd geïntimideerd door het CBR, vele malen aangehouden door de politie op verzoek van het CBR; belandde drie keer in de cel op verzoek van het CBR. Daarbij zou zelfs Tweede Kamer voorzitter Vera Bergkamp betrokken zijn geweest. Bergkamp was adjunct-directeur bij het CBR en wordt tot op de dag van vandaag gevreesd door de voormalig rijschoolhouder. Het Presidium van de Tweede Kamer heeft Vera Bergkamp een tijdje geleden geïnformeerd over het lopende onderzoek. Kort daarna kondigde Bergkamp haar vertrek uit de Tweede Kamer aan.

fragment uit interview met voormalig rijschoolhouder CityLine