Examinator gewoon op de achterbank!

Net als in Duitsland en België; de rij-instructeur op de passagierstoel! Examinator veilig achterin!

Loading

[dit bericht is op 10 oktober gepubliceerd]

Het is al jarenlang een gezeur en gedram met het CBR. Het betreft niet alleen het illegaal afkoppelen van het gaspedaal. Nee hoor, als rijschool moet je de juiste spiegeltjes hebben of een door de importeur getekend motormanagement-verklaring. De dashcam moet persé uitgezet worden tijdens het praktijkexamen en nog tal van op idioterie gebaseerde huisregels van het CBR. Niets is wettelijk geregeld!

Het CBR doet er ‘wollig’ over, maar in principe hebben al die zelfverzonnen regeltjes van de divisie-Rijvaardigheid-goeroe Harold Bekhuis maar één doel: zorgen dat de examinator nooit aansprakelijk kan worden gesteld als er toch een ongeluk gebeurd tijdens zijn of haar dienst.

Het werd de persoonlijke ondergang van Kris Kalloe van de Haagse rijschool CityLine toen een CBR examinatrice de auto tijdens een examen liet stilvallen op een spoorwegovergang. De Nederlandse Spoorwegen verhaalden de schade van vijf miljoen (!!) op de rijschool! Bent u al wakker??

[tekst gaat door onder afbeelding]

Al jaren is het een doorn in het oog van rijscholen dat iedere schade die ontstaat, terwijl een examinator de juridisch bestuurder is, gewoon voor rekening van de rijschool komt. Spiegeltje eraf? Rijschool betaald. Auto op de spoorwegovergang stilgevallen? Helaas pindakaas de NS meld zich met de rekening bij u. Leerling dood? Examinator? ‘Ik kon geen gas geven, mocht niet van Herr Harold! Befehl ist befehl!’

Zelf logisch en verantwoordelijk nadenken is nu eenmaal niet een vereiste om examinator te worden.

“Hey Elise, hoe zou jij je hebben gevoeld als destijds in Doetinchem de leerling door de aanstormende trein dood was gereden, omdat jij geen gas kon geven…..?” Hallo… ben je al wakker??

Ik ben er groot voorstander van om, net als in sommige andere landen, de examinator op de achterbank plaats te laten nemen. Laat de instructeur op zijn vast stekkie zitten en de pedalen bedienen, dan hoeven leerlingen ook geen dure (€250) kostende, volledig overbodige én onwettige tussentijdse toets te doen om ‘kennis te maken hoe het voelt om een examinator naast je te hebben zitten’. Dat levert dan direct 100.000 vrij beschikbare examenplekken op!

Gekkies daar bij het CBR!

Reactie

  1. Goede website en artikel, ben zelf geen rijschoolhouder, maar wel onterecht een medische melding gekregen van een examinatrice. Ze waren ook bevooroordeeld jegens mijn instructeur. Gelukkig alsnog mijn examen gehaald, maar vergeten doe ik niet.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.