Pechtold wil kwaliteitskeurmerk!

Krijgt het CBR de onwettige invloed op de rijschoolbranche van het ministerie?

Loading

Volgens een voorproefje op een exclusief interview op het met CBR-bevriende blog Rij-Instructie.nl (onder dit artikel) vertelt Alexander Pechtold dat hij graag zo snel mogelijk een kwaliteitskeurmerk wil voor rijscholen. Vooral omdat er nog steeds zo’n 800 (van de 10.000) rijscholen een slagingspercentage hebben van lager dan 30%.

Wat een onwettige, disproportionele maatregel voor een relatief klein, nooit bewezen probleem. Want… uit onderzoek is gebleken dat het CBR slagingspercentage misleidend en onbetrouwbaar is. Eenvoudig te manipuleren en dan ook alleen nog maar als een rijschool ingeschreven staat bij het CBR. Dat feit is bepalend voor het succes van Rijschool Administratie Kantoren zoals TOP-DRIVE van Sjaam Kalloe.

Het is geen publiek geheim dat ik, persoonlijk, van mening ben dat Alexander Pechtold met zijn verleden (volgens de Europese anti-corruptie waakhond Greco is het omkoopschandaal rond Pechtold in 2018 een voorbeeld van mager toezicht op de integriteit van onze overheid) nooit op die plek had mogen zitten. Zijn baan is echter net voor vier jaar verlengd. Waarmee nog maar eens duidelijk wordt hoe ziek Den Haag is. Pechtold krijgt van het ministerie de vrije hand tot 2027. Het jaar waarin mijn WRM pas afloopt.

Waarmee nog maar eens gezegd is dat ik gewoon nog vier jaar rijles kan geven; ook zonder ingeschreven te staan bij zijn zelfstandig bestuursorgaan. Zo is nu eenmaal de wet. Pechtold heeft het geluk dat er bij het Directoraat Generaal Mobiliteit een directeur-generaal zit die zich op geen enkele wijze wil verdiepen in de problemen in de wereld van rijopleidingen: Kees van der Burg. Mogelijk een partijgenoot van de D66 coryfee?

Zijn hartstochtelijke wil om maximale invloed te krijgen in de rijschoolwereld met zijn eigen koninkrijkje (het CBR) blijft mij verbazen. Qua examencapaciteit is de branche er in de eerste vier jaren van Alexanders heerschappij op achteruit gegaan; zo bleek onlangs uit onderzoek van een nieuwe organisatie die de rijscholen wil steunen; de Vereniging Voor Rijschool Collectieven (VVRC). Voor de goede orde… dat ben ik niet.

Pechtold en zijn CBR gaan constant op de stoel zitten van instantie die de kwaliteit van de rijschoolwereld moet bewaken. Maar die taak is door de wetgever, de Tweede Kamer, helemaal niet aan het CBR toebedeeld.

Die taak zou volgens het veelgeprezen rapport van Emile Roemer bij het CCA moeten liggen, maar handig dat Pechtold is weten we inmiddels dat hij het ministerie er van overtuigd heeft dat er geen CCA nodig is…. dat kan het CBR er nog wel even bij doen.

Pechtold heeft helemaal geen 100 extra examinatoren in dienst genomen, Pechtold presteert slechter dan zijn voorgangster tot 2018 met de beschikbare examencapaciteit. Uit ieder onderzoek, onafhankelijk wie dat uitvoert, blijkt dat vrijwel iedere bewering die hij doet gelogen, manipulatief of valselijk is.

Ik vind 800 minder presterende rijscholen – heeft iemand ooit onderzoek gedaan wat daar de reden van is? – volstrekt geen argument om Pechtold de sleutels te geven van de rijschoolbranche.

U dan?

klik op de afbeelding om artikel te lezen op rij-instructie.nl
bij Jinek maakte Pechtold in 2021 al duidelijk dat het CBR
maximale invloed moet krijgen in de rijschoolbranche