‘Rijschool L concept kan branche op zijn kop zetten!’

Jongeren zitten niet meer te wachten op 40 uur rijles, tussentijdse toets en 3000 euro kosten!

Loading

Toen ik uit verveling en nieuwsgierigheid in 2017 naar de WRM opleiding van de Verkeersacademie in Zwolle ging waren mijn klasgenoten, het waren er twintig in plaats van de door Gijs Kantelberg beloofde vijftien, allemaal verbaasd met welk doel ik daar 20 dagen in de klas zat. Niet om een rijschool te starten, maar omdat ik ervan overtuigd was en ben dat het rijschool verdienmodel dat Gijs en andere ‘money makers’ hebben ontwikkeld niet eeuwig houdbaar is.

Ik sprak een paar keer met Gijs en al snel werd duidelijk dat Gijs vooral blij is met Gijs. Volgens mij heeft Gijs een tattoo van zichzelf op zijn borstkas, waarmee hij ’s morgens praat over hoe tevreden ze beiden zijn.

Gijs, Tom (Brünen), Harold, Alexander en soortgenoten bepalen al jarenlang de gekte in de branche. Ze hebben elkaar en de rijscholen wijsgemaakt dat een rijopleiding een soort van hogere wiskunde is; rocket-science. Nog erger: rijonderwijs. Gekkies of wappies zijn het; u mag zelf kiezen.

Tel bij die gekkies nog een paar machteloze topambtenaren op het Directoraat Generaal Mobiliteit en je weet waarom jongeren in 2025 bijna 4000 euro moeten betalen voor hun rijopleiding. Waarom er straks een verdubbeling is van het aantal jongeren die zonder rijbewijs gaan ‘knallen’!

Ik geloof en vertrouw erop dat er slimmerds zijn in de branche die wel inzien dat het leren rijden eigenlijk best simpel is. Zeker als dat straks niet meer handgeschakeld hoeft.

Ooit verzorgde ik met een van mijn bedrijfjes de eerste proef met online video’s kijken voor Videoland. Tweehonderd videotheekhouders verzameld in een zaaltje in de Kenniswijk in Endhoven, daar had men al ‘snel’ internet, lachten mij uit toen ik zei dat over vijf tot tien jaar niemand meer naar de videotheek zou gaan voor het DVD’tje.

Waar hebt u de laatste tien jaar nog een videotheek gezien?