Verkiezingen? Bestaanszekerheid en betaalbaar rijbewijs?

Verkiezingen zijn de redding voor de branche en leerlingen!

Loading

Morgen gaat Nederland naar de stembus. Een jaar eerder dan ik gehoopt had. Een reuze meevaller in de strijd tegen de ongewenste invloed van het CBR bij de rijopleiding.

Vorig jaar wist ik dat het nog tot 2024 kon duren voor er kans zou zijn op een reddingsboei voor jongeren die het rijbewijs niet langer kunnen betalen. Ook voor bijna 8000 instructeurs die meer en meer de grip verliezen op hun rijschool, door de nieuwe plannen die het CBR en topambtenaren van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat hebben bekonkeld in achterkamertjes.

Na morgen verandert alles. Natuurlijk, Alexander Pechtold is nog even op de valreep voor vier jaren herbenoemd en natuurlijk slingert het CBR het ene na het andere onderzoek via RijschoolPro en Rij-Instructie de media in. Maar dat is tijdelijk… de oude bestuurscultuur.

Morgen gaat Nederland stemmen en is 1 ding zeker; de Tweede Kamer wordt grondig ‘opgeschoond’. Veel nieuwe gezichten, veel nieuwe denkbeelden en vooral veel Tweede Kamerleden die op afstand hebben ervaren dat Nederland verlost moet worden van een onbetrouwbare overheid; zoals het CBR al jaren is. Zelfs na de onder curatele stelling én parlementaire enquete (light), nog geen vijf jaar geleden, hebben ‘oud-gedienden’ niets geleerd en heerst de macht in Rijswijk. De branche en haar klanten zucht onder de angstcultuur en ongewenste invloed op de rijopleiding.

Vanaf 6 december zitten er tientallen nieuwe, frisse kamerleden in de Tweede Kamer. Geloof mij… dat biedt hoop op een betere toekomst voor de branche. Want jonge mensen moeten massaal rijles blijven nemen, dat is de enige garantie op broodwinning en hopelijk minder dodelijke ongevallen. Hoewel er volgens het ministerie zelf geen echt onderzoek is gedaan naar de relatie tussen een rijopleiding en verkeersveiligheid.

Het CBR moet gewoon de examinering verzorgen en garanderen dat de huidige chaos wordt weggewerkt. Niet met mooie praatjes, maar met concrete resultaten. Een wachttijd voor het praktijkexamen van 6 tot 8 weken. Dat, objectieve examinering en periodieke externe controle van CBr examinatoren. Genoeg te doen voor Alexander, Jan Jurgen en Harold.

Het CCA moet opleiders en leerlingen bijstaan, een rijopleiding die in lijn is met de rest van Europa en vooral het CBR controleren op de afhandeling van klachten en andere zaken. Exact zoals Emile Roemer dat heeft geadviseerd.

We hoeven geen exameninstituut dat zichzelf voortdurend op de borst klopt dat het door andere landen wordt gecomplimenteerd omdat men absoluut de Champions League is.

Dat deed Ajax ook jarenlang…..