Eenderde van rijopleiding kan zonder lesauto…

Betaalbaar lessen....

Loading

Door gebruik te maken van moderne technologie is het mogelijk om een derde van het aantal lesuren buiten de lesauto te laten plaatsvinden. Virtual Reality, augmented reality worden in veel branches al ingezet om efficiënter op te leiden, maar de rijschoolbranche investeert er niet in. Waarom niet?

‘Rijscholen zijn een beetje als glazenwassers … vroeger. Geen noodzaak om te moderniseren’, zegt Pascal Hansen. Hij is de voorzitter van de Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs en probeert met zijn vereniging de politiek wakker te schudden. ‘Het moet anders, zoals het nu gaat kan het niet langer. De rijinstructeur verdient te weinig, het CBR vindt zichzelf ‘de Champions League’ en een kwart van de jongeren onder de twintig kan nu al geen rijopleiding meer betalen. Dan moet je op zoek naar een andere, goedkopere manier van opleiden. Dan moet je innoveren, oplossingen zoeken, testen en de branche overtuigen. Maar daar zien wij niet van!’

Het is volgens onderzoekers onvermijdelijk dat de komende jaren een deel van de rijopleiding buiten de lesauto plaatsvindt. Zo zullen jongeren steeds meer voorrangssituaties en inzicht kunnen oefenen zonder echt in een lesauto te zitten.

‘Neem de Formule 1 als voorbeeld. Iedereen in de rijschoolwereld vindt dat een belachelijk vergelijk, maar dat komt omdat weinigen beseffen dat grote fabrikanten die sport gebruiken om nieuwe ontwikkelingen te testen en daarna ‘op de markt’ te brengen.

Zeker sinds Max Verstappen furore maakt, worden tot op het laatste moment situaties en omstandigheden op de ‘factory’ gesimuleerd. Weliswaar met peperdure simulatoren, maar gelukkig zijn er inmiddels ontwikkelingen waarmee jonge mensen het kijkgedrag kunnen oefenen.

‘Natuurlijk zou het CBR kunnen zorgen dat Nederland echt de Champions League wordt, maar dat zie ik niet gebeuren. België, Zwitserland en andere landen hebben al ontdekt dat jonge mensen ‘vlieguren’ moeten maken door een stage. Daar kun je na zo’n twintig uur rijles gedurende een bepaalde periode, al dan niet met een begeleider, echt ervaring opdoen in de praktijk. ‘Maar het CBR is hopeloos verouderd, door een vergrijsd management’, aldus de VCBA.