Moeten rijscholen vanaf 2025 het leerling volgsysteem van het CBR gebruiken?

Krijgt CBR totale controle in de rijschoolwereld?

Loading

Een van de plannen die vorige week door het ministerie bekend zijn gemaakt is dat het CBR een veel grotere invloed krijgt op de rijopleiding. Het meest waarschijnlijke is dat straks iedere leerling die zich via DigiD aanmeldt bij mijncbr.nl onmiddellijk in het CBR leerlingvolgsysteem terechtkomt. Vanaf dat moment heeft het CBR alle controle. Wie niet voldoende uren heeft gemaakt kan, daar kun je op wachten, geen praktijkexamen reserveren.

`Zorgwekkend’ zegt de voorzitter van de consumentenvereniging VCBA. ‘De rijschool wordt daarmee volledig buitenspel gezet en de overheid bepaalt wanneer een leerling een plekje krijgt. Stel dat het CBR eist dat een leerling eerst 50 uur rijles moet hebben volgens het systeem. Verschrikkelijk wordt dat. En heel erg duur voor leerlingen en rijscholen”

“Onze hoop is gevestigd op partijen zoals BBB, NSC en PVV. Want deze plannen zijn een ramp voor de rijscholen en hun leerlingen. Straks moet iedere leerling minimaal 2 examens kopen en (let maar op) examen doen in een examenauto van het CBR. Totale controle vanuit de overheid. Dat is volgens Europese wetgeving niet toegestaan, maar tot nog toe doet het CBR juist alles wat Europees niet is toegestaan. Daarom is de rijopleiding nu al twee keer duurder dan in ons omringende landen, aldus voorzitter Pascal Hansen.