‘Wij kunnen geen rijbewijs betalen!’

Oekraïense Tania: 'Mijn dochter moet maar in auto van vrienden oefenen, dat doen we in Oekraïne ook!'

Loading

Gemiddeld halen ongeveer 200.000 mensen per jaar het rijbewijs. Dat aantal is al jaren, met uitzondering van de Corona tijd, redelijk stabiel. Wat niet berekend wordt in ons land is het aantal jongeren tussen de 17 en 21 jaar die de kosten van een rijopleiding niet kunnen betalen. Volgens de Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs is het aantal jongeren dat de kosten van een rijopleiding niet kan betalen dit jaar gestegen van 26 procent naar bijna 42%. Wat gaan die 80.000 jongeren doen? Met de bus?

Ze waren al in Nederland voordat de oorlog begon. Tania (45) werd in 2015 door een Nederlandse man naar Nederland gehaald en hoewel ze inmiddels al een tijdje uit elkaar zijn kreeg de Oekraïense in 2019, voor de oorlog, samen met haar dochter de Nederlandse nationaliteit. Het leven is niet makkelijk voor Tania. Haar dochter spreekt vloeiend Nederlands, maar voor Tania is dat lastig.

Het rijbewijs halen is voor de 41-jarige ‘Nederlandse’ een kostbare aangelegenheid geweest. De theorie, de lessen én vier praktijkexamens kostten haar in totaal €5500,– ‘In Oekraïne is dat twee jaarsalaris’ zegt Tania.

Rijles voor haar 17-jarige dochter is onbetaalbaar. Tania en haar dochter, zij wil uit schaamte niet dat haar naam bij dit artikel wordt geplaatst, hebben op de website van het CBR gelezen dat dit minimaal 3000 euro kost. Dat geld is nodig voor de studie en voor steun aan opa en oma die teruggekeerd zijn naar hun vaderland.

‘Er zijn bij ons honderden vergelijkbare gevallen bekend. Uit onderzoek blijkt dat er nu 80.000 jonge mensen zijn die op zoek gaan naar andere manieren om te leren rijden. Het is toch niet te verklaren dat in België de gemeente Leuven een gratis lesauto beschikbaar stelt aan vrijwilligers, zodat ze mensen kunnen leren autorijden, terwijl in Nederland onlangs het ministerie samen met het CBR hun nieuwe leerplan bekend heeft gemaakt. Op basis van dat nieuwe leerplan kost een rijopleiding in 2025 waarschijnlijk €4000.’ zegt de voorzitter van de VCBA.

Hansen gaat na de verkiezing praten met nieuwe Tweede Kamerleden, omdat hij hoopt dat NSC, BBB en de PVV de plannen van het CBR gaan dwarsbomen.