
De vele meldingen door rijscholen in het land zorgen er voor dat steeds meer rijscholen hun jarenlange frustraties delen met onze redactie. Nu ook in Twente, waar rijscholen de laatste jaren toch vooral stil bleven. Inmiddels komen er zo’n 10 meldingen per week binnen en denkt onze redactie er over na hoe we deze allemaal kunnen publiceren zodat iedere rijschool ziet dat er heel veel anderen beschadigd zijn door de jaren heen.
Het is wel belangrijk om te zeggen dat wij vanaf 1 januari volgend jaar geen anonieme meldingen zullen publiceren. Op dit moment is het al zo dat wij in alle gevallen weten wie de melding heeft gedaan, maar deze rijscholen of individuen bronbescherming bieden.
Als wij straks starten met tv-programma’s dan is het voor melders wel een voorwaarde dat ze dit niet anoniem kunnen doen. Wij realiseren ons dat dit een lastige factor is, omdat rijscholen direct de gevolgen zullen ondervinden. Het slagingspercentage zal na zo’n tv-optreden direct zakken. Dat is hoe het al twintig jaar gaat. Maar wij willen na de verkiezingen zo snel mogelijk met de partij van Pieter Omtzigt om tafel om te bespreken hoe wij niet-anonieme melders bescherming kunnen bieden tegen de angstcultuur van het CBR.
Lees hieronder de tekst van de inzending
Hallo,
Ik wil graag mijn ervaring delen over rijscholen en het CBR. In 2007 hebben rijscholen in Twente samen een vereniging opgericht vanwege problemen met het CBR. Ik was lid van het bestuur van deze vereniging.
Het ging fout toen er aandacht in de media was voor problemen met examens in verband met het convenant tussen cbr, bovag en FAM, waardoor kleine en middelgrote geen tot weinig examens konden inkopen. Doordat wij hier met de rvro tegenin gingen zakten de slagingspercentage bij de rijscholen van de bestuursleden van rvro met 30% . We begrepen niet waarom dit gebeurde, maar examinatoren hadden ons gewaarschuwd, kom niet aan onze werkgever.
Na een tijdje herstelden de slagingspercentages in 2009 langzaam. Voor onze vrachtautorijopleiding zakten het slagingspercentage niet, wellicht omdat dit onder een andere divisie van het CBR valt. Daar bleven de percentages goed, maar we kregen steeds vaker controles zonder duidelijke reden.
Sommige rijscholen willen niet meer bij verenigingen horen vanwege het risico op strafmaatregelen.
Dat slechts 10% van de rijscholen is aangesloten bij een branche vereniging, heeft wellicht te maken met de angst onder de rijscholen.
Hieronder is het krantenartikel dat ons slagingspercentage in 2009 heeft beïnvloed.
Ik hoop dat er meer rijscholen net zoals ik hun verhaal delen.
- naam van rijschoolhouder bekend bij de redactie

Beste redactie,
Ik ben diep gefrustreerd en verontwaardigd over de situatie waarin onze rijschool zich momenteel bevindt. De afgelopen weken kunnen wij geen AVB (examen voertuigbeheersing) examens reserveren voor onze kandidaten op de examenlocatie Schiphol.
Herhaaldelijk hebben wij deze kwestie aangekaart bij de examenmanager van het CBR, maar het lijkt alsof onze klachten in dovemansoren vallen. In de tussentijd zien we onze kandidaten massaal overstappen naar de ANWB, die door het CBR privileges krijgt toebedeeld en examencapaciteit op locatie Nieuw Vennep krijgt die onze kandidaten niet kunnen benutten.
Het is frustrerend om te zien dat er in het reserveringssysteem van het CBR geen beschikbare examens zijn op locatie Schiphol, terwijl onze kandidaten bij de ANWB wel op korte termijn een examen kunnen reserveren. Dit is niet alleen oneerlijk, maar ook schadelijk voor onze rijschool.
Waarom tolereert de overheid deze onrechtvaardige concurrentie? Dit moet stoppen. Het is hoog tijd dat alle rijscholen samen een krachtig signaal afgeven. Deze situatie is simpelweg onhoudbaar.
We moeten nu actie ondernemen voordat het te laat is, vooral gezien de sombere vooruitzichten volgens het nieuwe rapport waaruit blijkt dat er geen toekomst meer lijkt te zijn voor zzp’ers en middelgrote rijscholen. Het lijkt erop dat de overheid de voorkeur geeft aan grotere rijscholen, waardoor tegenspraak wordt gesmoord.
Met vastberadenheid en frustratie,