
Agenten van de Enschedese politie frustreerden vandaag het werk van journalisten van ons platform. Op honderden meters afstand van het CBR examenterrein, buiten het zicht van het CBR examenterrein, waren journalisten bezig met het tellen van het aantal examenbewegingen en de tijdsduur van praktijkexamens. Tot de lokale politie in een weiland parkeerde om het journalistiek onderzoek te frustreren.
‘Wij hadden onze auto zover mogelijk achteruit geparkeerd, zodat deze niet waarneembaar was vanaf het CBR examenterrein. Na een kwartier kwam er een surveillance-auto aan die ons voorbij reed en even later ging deze in ons zichtveld staan. Al snel werd duidelijk dat dit bedoeld was om ons journalistieke werk te frustreren” aldus onze redacteur ter plaatse.
“Na korte tijd hebben wij in overleg met de redactie besloten om te vertrekken, deëscalerend. Vreemd genoeg zette de surveillance-auto de achtervolging in. In overleg met de eindredactie is besloten onze auto te parkeren in de berm, op een veilige positie, om te gaan praten met de agenten. Dat was een heel vreemd gesprek, waar we nu verder geen uitspraken over doen. De opnames kunnen later worden gebruikt voor het tv-programma ‘Wolvenjacht’. Duidelijk werd echter dat het om pure intimidatie ging.
[tekst gaat door onder afbeelding]

De politiewagen heeft de redacteur niet staande gehouden, maar stopte toen onze redacteur stopte om verhaal te halen. Direct werd duidelijk dat de agent op de passagier-zit besloten had tot deze actie. “Ik heb hiertoe besloten” vertelde hij. Tijdens het gesprek was het contact met de redactie live en maakte de camera op de achterruit opnames in hoge kwaliteit.
[tekst gaat door onder video]
“Dan zie je op televisie de politiek oproepen doen dat mensen de brandweer, ambulance en politie gewoon hun werk moeten laten doen en dan krijg je dit als journalist in Enschede. Niet te geloven. En ik vrees dat dit geen dienstorde betreft, maar een onderlinge, collegiale afspraak binnen het Enschedese korps. Misschien is er wel een agent wiens neefje zijn examen niet doorging. Pechtold heeft haat gezaaid; zelfs de politie gaat er in mee. Het gevolg; doodsbedreigingen aan en politie-intimidatie van journalisten.
Feit is dat onze redactie legitiem onderzoek doet naar onder andere een zeer grootschalige zwendel binnen het CBR. Eentje waardoor jongeren voor mogelijk 200 miljoen of meer financieel benadeeld zijn sinds 2013. En dan is het de lokale politie die haar boekje te buiten gaat. Dat moet de minister maar eens verklaren. De beelden liegen niet!”
De redactie heeft foto’s van beide dienstpassen en zal melding doen van een ambtsovertreding door de hieronder afgebeelde agent.
‘Ik vroeg hem of hij familie was van CBR examenmanager Irene Maris. Die beweerde zes weken geleden tegenover rijscholen dat zij dankzij haar man, die zou werkzaam zijn bij de Enschedese politie, journalisten net zo vaak kon laten intimideren dat zij dat wilde…’ zegt onze redacteur ter plaatse.
“Daar begint het namelijk wel op te lijken, dit heb ik niet eerder meegemaakt. Heel erg on-Nederlands.”
