Kamps: ‘Interesse in de waarheid rond mijn royement NVJ?’

Kamps: 'Ik bots nu eenmaal snel met arrogante kwallen!'

Loading

Het CBR en RTV Oost doen lasterlijke en smadelijke uitspraken over de reden waarom journalist Henrie Kamps geroyeerd is door de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ). Ze beroepen zich er in hun beweringen op dat de secretaris [Thomas Bruning, red] van de NVJ gezegd heeft ‘Wij beschouwen hem niet als journalist’ en andere uitlatingen. 

‘Veelzeggend over wat voor een club die NVJ is!’ reageert Henrie Kamps. ‘Beetje Poetiaans gedrag. Wij bepalen wie er wel of niet journalist is en iemand met openlijke kritiek op ons of de gevestigde orde is dat zeker niet. Bah!’

Voor Kamps was de periode dat hij betalend lid was van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten één grote deceptie. “Ik was nog geen vijf dagen lid toen ik werd gebeld door die secretaris, ene Thomas Bruning. Zelden zo’n arrogant toontje gehoord. Die wilde mij de maat nemen, omdat hij ‘getipt’ was dat ik slechte artikelen schreef over de eindredactie van 1Vandaag en dat er ergens in een artikel over het CBR onterecht een uitspraak geciteerd was van iemand van de NVJ. Ik heb dat laatste uitgezocht en dat bleek te kloppen. Dat is direct rechtgezet en er zijn excuses gemaakt’, aldus Kamps.

“Wat betreft de werkelijke reden van zijn arrogante telefoontje, daar heb ik als journalist geen enkele boodschap aan. Ik heb inderdaad artikelen geschreven over 1Vandaag. Die hadden in het voorjaar 2021 toegezegd om een reportage te maken over de zwendel vanuit het CBR, voor honderden miljoenen, met praktijkexamens en haakten na 1 telefoontje van het CBR af. Ik had mijn nek uitgestoken om getuigen te vinden die ook inzicht wilden geven in de vorm van ondersteunende data uit het ICT platform TOP van het CBR. En dan na één intimiderend telefoontje van het CBR afhaken. Zo werkt dat kennelijk bij de NPO. 

Je kritisch uitlaten over de publieke omroep is volgens Kamps overduidelijk ‘not done’ bij de NVJ. “Ik heb jaren gewerkt op het Mediapark dus ik ken dat ‘wij zijn beter dan alle anderen’ van de publieke omroep wel. Daar had ik al last van toen een van mijn bedrijven voor SBB 6 ging werken. Toen vond RTV Oost, die wij geholpen hadden bij de transitie van radio naar radio/tv-zender, dat het geen goed idee was dat mijn productiebedrijf ging samenwerken met SBS6; een commerciële zender. Toen heb ik de samenwerking met RTV Oost eenzijdig beëindigd. Kennelijk steekt dat de overgesubsidieerde ouderenzender nog steeds. Oud zeer!”

“Wat het nog erger maakte: ik heb Bruning in een mail direct duidelijk gemaakt dat het niet aan hem, noch aan zijn vereniging is om te bepalen wie nu wel of niet een journalist is in ons land. Ook dat viel verkeerd. Als Bruning dat zelf wil bepalen, moeten ze bij de online inschrijving een ballotage doen voor je een mailbevestiging krijgt dat je lidmaatschap is ingegaan. Maar ja.. , die €25 per maand is natuurlijk veel belangrijker. Die Thomas Bruning is kennelijk zo’n D66-adept!”

In de periode van zijn actieve lidmaatschap deed Kamps tot twee keer toe schriftelijk een beroep op juridische ondersteuning, daarvoor betaalde hij een hoger bedrag voor zijn lidmaatschap. Maar de NVJ leverde een wanprestatie: “Ik kreeg niet eens een reactie. Zelfs niet op mijn melding van de ernstige mishandeling bij het CBR Examencentrum in Enschede ‘om wat ik publiceerde’. Die deed ik bij het platform Persveilig.nl, maar ook daar zwaait die Thomas Bruning de scepter. Lees onderstaande mailwisseling daarover maar eens. 

Zelfs geen reactie op een brief die ik naar het hoofdbestuur heb gestuurd in oktober. (onder dit artikel) Ongelofelijk!

Die nuance vergeet het NVJ als ze met vriendjes bij de publieke omroep of CBR praten. Het is voor mij eigenlijk een beetje hetzelfde als iemand die kiest voor een voetbalvereniging en tijdens zijn lidmaatschap ontdekt dat de voetbalclub waarvan je lid bent geworden alleen bedoeld is voor rijke witte mannen die op D66 stemmen, samen whiskey drinken en de vrouwelijke leden een cijfer geven voor hun uiterlijk.”

Als bewijs overlegt de Needse journalist/rijschool een deel van de correspondentie met Bruning en zijn bestuur. (zie onderaan dit artikel)

Kamps wijst er op dat Bruning zelf niet eens de NVJ regels kent als hij beweerd ‘Kamps had ook geen perskaart’. Ik ken best veel journalisten die geen NVJ perskaart hebben of willen hebben. Die heb je niet nodig wanneer je uitsluitend schrijft.

Je krijgt die NVJ perskaart niet als je niet bij de NPO of DPG Media werkt… denk ik. Sowieso krijgen zzp’ers die niet minimaal een bepaald aantal vaste klanten hebben of uren werken er ook geen. Ben je daardoor geen journalist? 

As je een duurder abonnement neemt bij NVJ krijg je ‘m wel cadeau! Dan wel! 

Gelukkig heb ik, net als veel anderen, een internationale perskaart. Dat RTV Oost beweert dat dit een zelf in elkaar geknutseld kaartje is moet ze maar aantonen bij de Raad voor de Journalistiek bij de behandeling van mijn klachten tegen de publieke zender. Dan zal ik die even of tafel leggen bij Henk Jan Karsten [hoofdredacteur RTV Oost, red]

Een klacht van Tubantia journaliste over een foto bij een artikel op het platform onrecht.nl was volgens Kamps uiteindelijk ‘de reden’ voor Bruning om mij per direct te royeren en dat bazuint hij volgens RTV Oost nu rond. Hij zou zich kapot moeten schamen. Dat de NVJ, die journalisme predikt, het onderzoek naar die beschuldigingen niet kan afwachten is alleszeggend. Dat dezelfde journaliste op de dag voor de door haar verafschuwde foto zelf een foto plaatste met Gerard Sanderink en een kogelgat in het raam voor zijn neus heeft Bruning kennelijk gemist.

Vooringenomenheid noemen we dat! Bij zo’n vereniging wil je niet horen. Bruning heeft, nogmaals, geen enkele journalistieke kwaliteit en kent geen wederhoor. Lekker snel royeren en dat van de daken schreeuwen. Getver!

deze foto plaatste Tubantia bij een artikel over Gerard Sanderink

Die NVJ actie heeft veel weg van de VVD actie die momenteel in het nieuws is; waar men iemand uit de partij schopt, omdat ze nu eenmaal weg moet.

[tekst gaat door onder afbeelding]

klik op afbeelding om het artikel te lezen op NOS.nl

‘Ik weet dat die Thomas Bruning geen enkele journalistieke achtergrond heeft. Dat zal zijn gedrag wel verklaren. En een bestuur dat niet reageert op een brief. Tja! Wat betreft zijn uitlatingen richting RTV Oost vertrouw ik maar op de Raad voor de Journalistiek. RTV Oost zal maar moeten aantonen of en wie die uitspraken namens de NVJ heeft gedaan.’