RTL Nieuws dient WOO verzoek in over integriteitsschendingen bij het CBR….

Media aandacht voor misstanden bij CBR groeit; wat doet de DGMO-top?

Loading

Op 9 augustus, of in de weken daarna, zal men bij het Directoraat Generaal Mobiliteit wel geschrokken zijn. Een WOO verzoek van RTL Nieuws over integriteitsschendingen bij het CBR valt op de deurmat bij het zelfstandig bestuursorgaan dat tot vorig jaar nog onder Verscherpt Toezicht stond. Of de aanvraag van RTL Nieuws een opmaat is naar verdergaand onderzoek zullen topambtenaren Kees van der Burg en Marion Smit (inzet) van het ministerie I&W moeten afwachten. Maar de beerput én doofpot staan op springen. Zoveel is wel duidelijk.

Duidelijk is dat andere media in toenemende mate geïnteresseerd raken in mogelijke integriteitsschendingen, oneerlijke handelspraktijken en andere misstanden bij het CBR. Via Publeaks.nl wordt door onze redactie al maanden informatie over de CBR angstcultuur in de rijschoolwereld gedeeld met de landelijke media.

Sinds dit voorjaar is er meerdere keren contact geweest met de redacties van RTL Nieuws en SBS6. Dankzij verschillende WOO verzoeken en publicaties, via Rijvisie.nl, neemt de aandacht van onderzoeks- of nieuwsredacties toe voor mogelijke misstanden binnen het CBR. Eerder was het Zembla onderzoeksjournalist Vincent Verweij die tegen Kamps zei “Ik hoor het al, het is nu nog erger als toen ik de Zembla reportage ‘Chaos bij het CBR’ maakte. En dat klopt. Kamps informeert Verweij nog periodiek.

“Je kon erop wachten. Ik heb op het Mediapark gewerkt, mijn vorige bedrijf was daar de buurman van Studio 21 [bekend van de John de Mol tv-shows]. Wij zijn met een klein productieteam in 2021 gestart met het vastleggen van alle brieven, mails, telefoongesprekken met de CBR directie en het ministerie I&W. Ook zijn er opnames gemaakt met verborgen camera’s en pen-camera’s. Dit najaar zijn we mondjesmaat gestart met interviewen van gepeste rijscholen. Volgende week zijn er weer twee draaidagen, waarin we de eigenaar van de Haagse rijschool Cityline interviewen. Die is twintig jaar geleden kapot gemaakt door het CBR; dat was in de tijd dat Vera Bergkamp in de directie zat.” zegt Henrie Kamps die sinds twee jaar onderzoek doet naar een zwendel van honderden miljoenen door het CBR en grote opleiders.

Zelfs het Presidium van de Tweede Kamer is daarvan op de hoogte en heeft een bevestiging gestuurd dat men Vera Bergkamp heeft geïnformeerd dat er een onderzoek vanuit onze redactie naar haar betrokkenheid loopt. Dat was voor ze besloot te vertrekken uit de Tweede Kamer…

“Het CBR Schandaal, zoals de redactie het onderzoeksproject intern noemt, gaat niet ongemerkt voorbij aan Hilversum. Daar zorg ik wel voor. De contacten zijn er nog steeds. Zo is de huidige hoofdredacteur van Vandaag Inside [Jan Hillenius, red] iemand met wie ik heb samengewerkt bij Eyeworks. Al dat gedoe rond mijn persoon, maar ook met andere rijscholen die door Pechtold, Bekhuis en Huizing kapot zijn gemaakt, is straks ‘voer voor de media’. Zelfs Tim Hofman is al een jaar op de hoogte, maar heeft nog geen interesse. Het wachten is op een tijdsframe en een echte aanleiding.” reageert Henrie Kamps.

Kamps is van mening dat het ministerie veel te lang wacht met ingrijpen. “Ik heb sinds 2021 toen ik onterecht geschorst werd vanwege publicaties over ‘dood door schuld’ en ‘misbruik van examencapaciteit’ maar liefst tien aangetekende brieven gestuurd naar diverse topambtenaren; vijf naar Mark Harbers, drie naar Kees van de Burg, twee naar Geertje Hegeman en tot nu toe één naar Marion Smit. Die laatste beweerde recent nog in een schriftelijk antwoord aan de consumentenbond VCBA dat het ministerie nog nooit een klacht had ontvangen over het CBR. Lachwekkend én pijnlijk. Ik ben werkelijk alles kwijtgeraakt door het grensoverschrijdende gedrag van Pechtold en zijn autoritaire machtsorgaan en DGMO zwijgt al twee jaar alles weg. Tijd voor Pieter, Caroline en anderen.”

Kamps vestigt veel hoop op Den Haag. Hij verwijst daarbij naar NSC kandidate Palmen. “Zij weet hoe het bij ministeries gaat als ze een memo willen laten verdwijnen. Zij is verkiesbaar en dat zegt veel over de doelen die Omtzigt stelt.”

Sandra Palmen, voormalig jurist van de Belastingdienst, bekend van de ‘memo Palmen’, staat op nummer vijf. In de memo waarschuwde ze voor het toeslagenschandaal, maar haar waarschuwing verdween in een la.

bron: NRC

Volgende week vind er op de burelen van RTV Oost een gesprek plaats tussen rijschoolhouder/journalist Henrie Kamps en de hoofdredactie. Dat komt omdat Kamps een klacht wil indienen bij de Raad voor de Journalistiek, vanwege onjuiste berichtgeving door de regionale omroep

Gisteren belde de directeur generaal van het ministerie, Kees van der Burg, hoogstpersoonlijk met onze redacteur Pascal Hansen. Hansen is op dit moment bezig met onderzoek naar grootschalige zwendel door het CBR bij de examencapaciteit. Van der Burg zegde toe om onderzoek te gaan doen.

De druk op het CBR zal met de tijd toenemen nu WOO publicaties steeds vaker aantonen dat het CBR het niet zo nauw neemt met de integriteitsregels en zelfs journalisten treitert die onderzoek doen bij het CBR in Enschede.