VCBA: “Consument wordt structureel misleid door CBR”

Maatschappelijke schade inmiddels al 200 miljoen euro!

Loading

De Vereniging Consumenten Belang Autorijbewijs (VCBA) wil een eind maken aan de onbetrouwbare informatie die het CBR via de eigen website en social media kanalen verspreid over het slagingspercentage voor het autorijbewijs. Dat laat een woordvoerder van de vereniging onze redactie weten.

In een persbericht schrijft het VCBA dat het tijd wordt om op te treden tegen de ‘structurele misleiding’ van jonge mensen vanuit het CBR.

“Het CBR schrijft op haar website onder de Rijbewijs Tips: Een slagingspercentage (boven de 50%) geeft aan dat veel mensen de eerste keer slagen voor hun rijexamen’. Dat is puur suggestief. Kijk maar eens naar het slagingspercentage van de Twentse Verkeersschool Boensma. Daar is op het blog Rijvisie al vaker aan gerefereerd. Nog even los van het feit dat het daar getoonde slagingspercentage gebaseerd is op maar 27 ingekochte examens, terwijl de rijschool er honderden per jaar laat afnemen door het CBR, zijn er maar 8 ‘eerste examens’ die positief zijn beoordeeld.’

Maar ook op Instagram verkondigt het CBR onwaarheden zoals “Scoort de rijschool 50% of hoger? Dan weet je dat je goed zit’. Ook dat is een leugen. En ook daarvoor verwijzen wij naar het resultaat van Verkeersschool Boensma. En let wet: Boensma doet helemaal niets verkeerds hoor. Die heeft een hele logische verklaring. Gekker nog: of een leerling rechtstreeks (via een zogenaamde papieren aanvraag) een examen aanvraagt via het CBR, via Rijschool L of via de machtiging van de eigen opleider? Dat bepaald de consument; zeker niet het CBR! Dat ligt vast in de wet en niet bij een zelfstandig bestuursorgaan.

misleidende informatie op de website CBR.nl
misleidende informatie op de website CBR.nl
misleidende informatie op de website CBR.nl