VCBA: ‘Rijschoolhouder onterecht geschorst door CBR?’

Volgende slachtoffer van integriteitsschendingen CBR is Deldense rijschoolhouder

Loading

Voorzitter Pascal Hansen van de vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs (VCBA) is vanmorgen gebeld door verschillende media met vragen over een WOO verzoek dat maandag door het CBR op haar website moet worden gepubliceerd. Duidelijk is dat de media hebben ontdekt wie ditmaal gesanctioneerd is door het CBR: de eigenaar van de middelgrote Deldense rijschool Boensma. Een vertrouwd adres in de regio van een ondernemer die al langer dan 10 jaar strijd voert tegen het CBR, zo blijkt uit de WOO documenten.

De kritische rijschoolhouder ligt al jaren overhoop met divisiemanager Rijvaardigheid Harold Bekhuis en met de bekritiseerde lokale manager. De 49-jarige Eric Boensma is de zoveelste die dat nu bekoopt met een schorsing. Uit documenten blijkt dat Eric Boensma er, net als andere geschorste rijschoolhouders, ingeluisd werd door lokale CBR medewerkers.

Twee weken geleden werd een instructeur van Verkeersschool Boensma gevraagd om een door de importeur ondertekende motormanagement verklaring. Omdat de instructeur bekend staat als uiterst punctueel was al direct duidelijk dat de BE-combinatie (aanhanger-combinatie,red) van Verkeersschool Boensma wel een dergelijke verklaring had, maar die bleek ondertekend door de dealer. Iets wat door twee CBR medewerkers in een formeel CBR schouwingsrapport was geaccepteerd en voor akkoord getekend.

De examinator verklaarde, zo blijkt uit een verklaring, “Ik heb van mijn bazen opdracht gekregen dat deze combinatie vanaf nu geen examens meer mag rijden”.

Uit een WOO publicatie blijkt dat in juli rijscholen in het hele land door examinatoren, kringcoördinatoren en examenmanagers werden gewaarschuwd voor een kleine aanpassing in het Vademecum van het CBR. Dat gebeurde op de Enschedese locatie van het CBR niet met de kleine opleiders. Verkeersschool Relker, Verkeersschool Lakerink en dus ook Verkeersschool Boensma werden niet geïnformeerd.

Uit ons onderzoek blijkt overduidelijk dat de kleine Twente rijscholen bewust niet zijn geïnformeerd over het feit dat het CBR in de maand juli coulance zou betrachten. In die maand kregen de opleiders de gelegenheid om de juiste papieren te regelen. Volgens een woordvoerder van Verkeersschool Brookhuis, een van de vijf grote opleiders in Twente, was hun instructeur Chantal Westerhof wel door het CBR in Enschede geïnformeerd en had ze de door de importeur ondertekende verklaring al in juli geregeld.

Toen de eigenaar zich meldde bij het CBR Examencentrum kwam het tot een felle discussie die volgens de examenmanager grensoverschrijdend zou zijn. Zonder dat Eric Boensma recht op wederhoor of verdediging werd geboden vernam Eric Boensma via/via dat hij voor twee maanden geschorst was. Hij mag niet meer op het examenterrein of de gebouwen komen. Zijn instructeurs mogen dat wel!