
Dit najaar roept de Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs voormalige leerlingen van de BOVAG verkeersschool Brünen via een social media campagne op om zich te melden. De VCBA wil in een korte enquete inzicht krijgen in de prijsstelling en afwikkeling van de CBR leges die de Enschedese opleider volgens haar eigen website ‘via een aparte factuur’ in rekening brengt bij haar klanten.
“Wij denken dat er een groot maatschappelijk belang mee gediend is om van voormalige klanten van deze BOVAG opleider te horen welke kosten ze hebben betaald die CBR-gerelateerd zijn. Wij doen dat omdat het CBR niet bereid is om dit op korte termijn uit te zoeken. Op de Brunen website verschijnt een pop-up die zorgt voor veel onduidelijkheid. Wij hebben een vermoeden dat er sprake is van oneerlijke handelspraktijken onder de noemer “CBR leges” en vinden dat het CBR dit direct moet onderzoeken, maar dat weigert men”

Met deze advertentie gaat ConsumentenBelang via social media op zoek naar voormalige klanten van BOVAG opleider Brünen. Doel is om een onderzoek te doen naar mogelijke oneerlijke handelspraktijken. Rijscholen in Nederland zetten de CBR kosten vrijwel allemaal op de factuur voor de rijopleiding. Waarom doet Brünen dat niet en vergoedt Brünen wel een deel van de €325,– terug als een leerling in één keer slaagt?
Onze redactie stelde eerder al kritische vragen aan het CBR over de handelswijze van Brünen, maar ook die weigert het CBR te beantwoorden. Een WOO Besluit met betrekking tot Tussentijdse Toetsen in 2022 is, anders dan door het CBR was toegezegd, niet openbaar gemaakt via de website van het CBR.
Er blijkt een warme, directe band te zijn tussen de Brünen directie en CBR directie; dit voorjaar reed Alexander Pechtold zelfs een keertje mee tijdens een Brünen examen. Heel bijzonder en ook een beetje vreemd.
