€275,- voor een herexamen of tussentijdse toets?

Loading

Tegen de zin in van de landelijke Koepel (KRV) publiceerde het CBR recent dat de gemiddelde kosten voor de rijopleiding inmiddels de €3.000,- is gepasseerd. Brancheorganisaties veroordeelden deze uitspraken en vrezen dat de Autoriteit Consument & Markt onderzoek gaat doen naar prijsafspraken in de branche. Het voedt de vermoedens van de consumentenbond dat de branche zich schuldig maakt aan onderlinge prijsafspraken en oneerlijke handelspraktijken. Wat waarom kost een tussentijdse toets of een herexamen zomaar €275,-?

“Wij vermoeden al een tijdje dat het CBR zelf het verdienmodel heeft ontwikkeld, in stand houd en zelfs uitbreid. Het CBR vraagt voor een praktijkexamen, herexamen of tussentijdse toets ongeveer €125,-. Maar met goedkeuring van het CBR kunnen rijscholen daar kennelijk zomaar €275,- voor vragen. Jongeren hebben eigenlijk geen keuzevrijheid meer, want als ze geen rijopleider machtigen dan worden ze, bewust, benadeeld door het CBR. Dan krijgen ze een langere wachttijd, kunnen niet wisselen met eerder vrijgekomen capaciteit. de opleider mag niet mee tijdens het examen.’ zegt Pascal Hansen van de VCBA.

De directeur Bedrijfsvoering van het CBR, Jan Jurgen Huizing, schrijft in een brief dat er geen tussenhandel mag worden gepleegd met CBR examens, maar dat gebeurt op grote schaal. Huizing wordt hierover al meer dan twee jaar kritisch over bevraagd, maar vermijd het werkelijke probleem. Inmiddels zijn er WOB verzoeken ingediend. De Autoriteit Consument & Markt is op de hoogte en ook enkele politieke partijen zijn geïnformeerd.

Het Directoraat Generaal Mobiliteit, haar directeur Cees van der Burg, het Hoofd Verkeersveiligheid Geertje Hegeman en demissionair minister Harbers zijn allen op de hoogte, maar weigeren in te grijpen.

“Kijk zelf maar eens naar hoe een van de grote BOVAG opleiders, deze Enschedese Verkeersschool Brünen, adverteert via de eigen website. Ze sturen klanten een aparte factuur voor €325,- met vage kosten en rekenen voor een herexamen €275,-. Dat laatste is €150,- extra voor een uurtje begeleiding. Wij vinden dat oneerlijk” zegt de VCBA.

Onze redactie heeft een brief gestuurd naar het CBR over de in onze ogen oneerlijke handelspraktijken.