Eerlijk of oneerlijk? Slim zaken doen of (BTW) fraude?

Loading

Het uiteindelijke oordeel is aan de directeur Bedrijfsvoering van het CBR: de heer Jan Jurgen Huizing of het Hoofd Juridische Zaken van het CBR: mevrouw Mr Van Noort. Beiden hebben in eerdere communicatie duidelijke uitspraken gedaan over hoe het CBR misleiding, fraude en oneerlijke handelspraktijken opspoort en sanctioneert. De grote vraag is nu, nadat de consumentenvereniging VCBA de directie van het CBR in een aangetekende brief vraagt om een uitspraak of zienswijze over een pop-up bericht van een grote BOVAG rijopleider.

Bij het CBR zegt men strikte regels te hebben. Zo schrijft Huizing in 2021 letterlijk ” het kopen van examenproducten mag volgens de rijschoolvoorwaarden en ons Vademecum slechts geschieden met de intentie om deze direct en zonder tussenhandel te beschikking te stellen aan een kandidaat’. En het Hoofd Juridische Zaken schrijft nog geen twee weken geleden: “Het CBR beschikt daarnaast over diverse middelen….. om misbruik ……te voorkomen’. Wij zijn benieuwd naar hoe strikt het CBR is als het gaat om een grote BOVAG opleider.

Gaat het CBR onderzoek doen naar deze pop-up?

Bij PlanGO, de grootste leverancier van rijschool-software, is men duidelijk: “De informatie in deze pop-up is onwaar en mogelijk misleidend of erger. Een woordvoerder van het Nijmeegse bedrijf, welke anoniem blijft, zegt dat het niet verplicht is om een aparte factuur te sturen voor de CBR leges en geeft aan dat de genoemde kosten voor ‘planning, administratie en toeslagen, hem/haar onbekend voorkomen. “Je kunt en mag CBR examens gewoon als factuurregels toevoegen aan de opleidingsfactuur en deze in termijnen laten betalen. Dat is al heel erg lang toegestaan.”

Bij de Belastingdienst is men benieuwd of er in deze eenmalige factuur wel of niet BTW is opgenomen en ook daar zegt men dat er geen wetgeving is die het een rijschool verplicht om een aparte factuur te sturen. “Dat kan toch gewoon met factuurregels?” zegt de medewerker van de Belastingdienst Ondernemingen die zich tevens afvraagt over er een naverrekening met de leerling plaatsvind als deze direct de eerste keer slaagt.

Bij een gerenomeerd forensisch accountantskantoor zegt men dat dit wel erg vreemd is. Zeker nadat onze redacteur heeft uitgelegd dat een kandidaat voor een praktijkexamen alleen een CBR praktijkexamen van ongeveer €125,- hoeft te betalen; zonder toeslagen. Dat het CBR geen planning-, administratie- en standaard toeslagen in rekening brengt. En dat deze opleider de tussentijdse toets in eigen beheer uitvoert; zo blijkt uit de CBR Open Data in 2022. Dus lijkt een toetsexaminator niet van toepassing. “Dus als een kandidaat de eerste keer slaagt dan heeft deze rijopleider slechts €125,- kosten (BTW vrijgesteld) en wat doet men dan met die andere €200,-? Zit daar wel of geen BTW in? En waarop is dit eenmalige, afzonderlijk gefactureerde bedrag dan gebaseerd? Is hier sprake van BTW fraude, slim zaken doen of goochelen met bedragen? En nog een laatste vraag: waarom krijg je een herexamen ter waarde van maar liefst €275,- gratis als je zakt? En waarom kost een herexamen maar liefst €275,–? Of is dat onderdeel van de misleiding of het goochelen? “Ik denk dat het CBR hier als organisatie eens naar moet kijken, want het gebeurt onder haar naam”.

Bij de BOVAG kan niemand onze redacteur te woord staan…..

“Het antwoord moet komen van het CBR” zegt Pascal Hansen, de voorzitter ai van de Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs. Het is duidelijk dat in deze pop-up de indruk wordt gewekt dat bij ieder lespakket van deze grote BOVAG opleider standaard €325,- moet worden betaald voor ‘CBR leges’. Ons lijkt dat minimaal misleidend. En als het CBR, wederom, niet antwoord dan gaan we naar de Reclamecode commissie, ACM of wij doen aangifte van een mogelijk economisch delict.

De tijd zal het ons leren; de VCBA verwacht binnen 5 werkdagen een schriftelijke reactie vanuit de CBR directie.

bewerkt screenshot van de website van deze grote BOVAG opleider