Fraude met RIS examencapaciteit bij het CBR in Enschede?

CBR liegt!

Loading

Bij een groot onderzoek dat wij hebben laten uitvoeren over de CBR RIS (Rijopleiding In Stappen) blijkt dat er bij het CBR in Enschede in 2022 minder dan 40 RIS praktijkexamens of RIS tussentijdse toetsen zijn afgenomen. Volgens de Open Data, die het CBR ieder kwartaal moet openbaren, zijn er maar twee opleiders in Enschede die deze RIS producten voor hun kandidaten afnemen: ANWB Hartemink en Rijschool Berkelland. Tegelijkertijd constateert onze redactie dat er op dit moment honderden RIS praktijkexamens/toetsen beschikbaar zijn in de vrije capaciteit in het reserveringsysteem TOP. Honderden examenplekken, waarvan een overgroot deel (zie video) op veel kortere termijn dan de gewone B praktijkexamens. En dat is al maanden het geval. Pleegt het CBR fraude?

In een brief (zie hieronder) aan de lokale examenmanager Irene Maris vraagt onze redactie om opheldering. Waarom staan er honderden RIS B examens in TOP op dagen en tijden die niet terug te vinden zijn als een gewone rijschool een praktijkexamen zoekt voor een van de kandidaten? Dezelfde brief is doorgestuurd naar CBR directeur Jan Jurgen Huizing en divisiemanager Harold Bekhuis. Onze redactie eist binnen vijf dagen antwoord!

Een voorzichtige conclusie van onze redactie is dat deze examencapaciteit ‘verborgen’ capaciteit is voor de grote Twentse opleiders die op de website van het CBR worden gepresenteerd als RIS gecertifceerd, maar aantoonbaar in 2022 geen enkele RIS tussentijdse toets of RIS prakijkexamen hebben afgenomen. Gekker nog, het Hoofd Juridische Zaken CBR mevrouw Mr. Van Noort laat ons onlangs weten dat het CBR op de hoogte is dat Verkeersschool Brünen (RIS gecertificeerd) de verplichte ‘derde toets’ in eigen beheer uitvoert; hetgeen strijdig is met de voorwaarden die het CBR bij de eigen RIS opleiding hanteert.

Het vermoeden bestaat dat de Enschedese examenmanager Irene Maris de vijf grote opleiders snellere examenplekken toebedeeld uit deze verborgen examencapaciteit. Die macht heeft de voormalig hoofdagente van politie.

“Als dat zo is dan heeft het er alle schijn van de er frauduleus wordt gehandeld en moet er aangifte worden gedaan van een economisch delict. Dan ga ik persoonlijk aangifte doen bij de Enschedese politie.” zegt Pascal Hansen, de voorzitter van ConsumentenBelang Autorijbewijs.

Wat doet het CBR in Enschede met deze ‘verborgen’ praktijkexamen B capaciteit?
klik op afbeelding om RIS voorwaarden te lezen op CBR.nl

Gerelateerde berichten