Grote veranderingen in rijschoolwereld rampzalig voor eenmanszaken?

Loading

Op de burelen van het ministerie in Den Haag, bij het CBR en op andere plekken wordt hard gewerkt aan het “Leerplan voor de Rijopleiding”. Er is een gerechtvaardigde vrees dat de plannen voor de toekomst desastreuze gevolgen gaan hebben voor meer dan 80% van de rijopleiders. Hoewel het onderzoeksrapport, dat wederom gemaakt wordt door ‘huisleverancier’ Royal Haskoning, nog ‘onder embargo’ lijkt te zijn, wordt meer en meer duidelijk dat de regelgeving nog erger zal worden.

In een WOO verzoek heeft onze redactie bij het Ministerie inzage geëist van de gesprekken die het DGMO, CBR en anderen hebben gevoerd met de Koepel Rijopleiding & Verkeersveiligheid. De Koepel vertegenwoordigt volgens ons slechts 10% van de rijscholen en de voorzitter van de Koepel is oud-CBR directeur Jos Vaessen. De heer Vaessen wordt genoemd in een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag ten tijde van het kapot maken van de Haagse rijschool CityLine. Twintig jaar geleden. Hij vormde destijds samen met Vera Bergkamp een duo; de huidig Kamervoorzitster was destijds adjunct directeur bij het CBR.

Wat regelt de Wet open overheid?

De Wet open overheid (Woo)  regelt dat u informatie kunt opvragen over alles wat de overheid doet.

bron: Rijksoverheid.nl

“Op zich hebben wij niets tegen de heer Vaessen, maar hij wordt in het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag door de huidige Tweede Kamer voorzitter Vera Bergkamp en Alexander Pechtold in één adem genoemd als een niet-integer bestuurder. Dat maakt het lastig om te veronderstellen dat hij in het belang van rijscholen en hun klanten spreekt.”

[tekst gaat door onder video]

Het ministerie, CBR en anderen willen van de rijopleiding echt rijonderwijs maken en dat zal vooral betekenen dat de eisen voor een rijbewijs nog verder worden opgeschroefd en meer dan 25% van de jongeren tussen de 17 en 21 het rijbewijs niet meer kan betalen. De rijopleiding zal hierdoor in 2025, naar verwachting, minimaal €4000 per persoon gaan kosten; als je tenminste de eerste keer slaagt….

En dat gaat zeker leiden tot een verdere stijging van het aantal overtredingen van rijden zonder rijbewijs. Dat kan een kind bedenken.

Even een overzicht wat er ter tafel ligt?

  • kwaliteitseisen rijopleiding B
  • leerdoelen leerling B
  • modulair opleiden
  • modulair toetsen examinatoren theorie/praktijk
  • integrale praktijk en theoriedeel
  • impact kosten
  • regeldruk voor rijscholen en leerling
bron: rij-instructie.nl

Gerelateerde berichten