Heeft een brancheorganisatie meerwaarde?
Al decennia lang bepaald het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen in hoge mate hoe de ideale rijopleiding er moet uit zien. Dat is, zo blijkt, ontstaan door het feit dat de branche niet in staat was om zichzelf te reguleren. In een tijd dat de branche nog in de kinderschoenen stond en de technologie het minder goed mogelijk maakte om zicht te hebben op de kwaliteit van een rijopleiding.
Navraag onder 25 rijscholen leert ons dat steeds minder rijscholen zich aansluiten bij een van de branche-organisaties; die sinds vorig jaar de krachten hebben gebundeld in de Koepel Rijopleiding en Verkeersveiligheid; afgekort de Koepel. Hoeveel rijscholen de koepel in werkelijkheid vertegenwoordigd is niet echt duidelijk en daar gaat onze redactie zich eens in verdiepen.
Wel wordt keer op keer duidelijk dat het CBR met enige regelmaat meld dat zij de genomen besluiten, positieve en minder positieve heeft afgestemd met de branche.
Voor de onafhankelijke rijschool, die geen lid is van bijvoorbeeld de BOVAG, VVRI of VRB blijft het lastig om te lezen dat het CBR belangrijke besluiten neemt op basis van mogelijk slechts 10% van de totale branche. Zeker in een tijdsgeest waarin de technologie het mogelijk maakt om via de mobiel of pc de meningen te peilen denken wij dat de opdrachtgever van het CBR, het Directoraat Generaal Mobiliteit, mee inzicht krijgt in of de branche daadwerkelijk gevraagd is om een mening.
Binnenkort verschijnt op ons blog een enquete voor dat onderzoek.