Hoe de ‘oorlog’ tussen het CBR en Kamps begon…

Loading

Dit artikel werd geplaatst op 19 mei 2023 en wordt nu herplaatst, omdat het meer dan 10.000 keer gelezen is…

NOS.nl opent vandaag met een artikel over voormalig rijschoolhouder Kamps met de titel “Veroordeelde ex-rijschoolhouder…” Het is de zoveelste keer dat Kamps gecriminaliseerd wordt vanuit de regionale media. Het artikel is door de NOS doorgeplaatst vanuit RTV Oost. Zouden landelijke media niet de aandacht moeten verleggen naar de echte slechterik? Het raakt Kamps inmiddels niet meer; zijn contact met zijn dochters is verbroken door de mediaberichtgeving en hij blijft standvastig in zijn voornemen dat de overheid de misstanden bij het CBR keihard aanpakt, zodat de rijopleiding voor alle jongeren in ons land weer betaalbaar wordt. Hoe is die oorlog begonnen?

Het is voorjaar 2021, kort na de eerste Corona lockdown als rijschoolhouder Henrie Kamps in het reserveringssysteem TOP een vreemde ontdekking doet. Hij ziet dat eenderde van de examenplekken van zijn rijschoolhouder in het CBR systeem bezet worden gehouden door voormalig leerlingen die soms al bijna 1 jaar hun rijbewijs hebben. Kamps spit verder, omdat hij er een raar gevoel bij heeft. Alexander Pechtold, de nieuwe baas bij het CBR, heeft namelijk in de media geroepen dat het CBR wel 600.000 examenplekken tekort komt. Als eenderde van de plekken, zoals bij zijn rijschool, bezet wordt gehouden door een systeemfout bij het CBR, kloppen deze uitspraken dan wel? En als je dat gegeven extrapoleert; dan zijn er dus 200.000 (eenderde van 600.000) plekken die bezet worden gehouden door mensen die al een rijbewijs hebben. Een gigantische blunder voor het CBR dat op dat moment onder verscherpt toezicht is gesteld door de minister vanwege de problemen met de medische keuring van ouderen. Feitelijk dezelfde problematiek als waar Kamps zijn oog op heeft laten vallen.

Er volgt bij Kamps thuis een gesprek met een examenmanager en Kamps stuurt een brief met zes vragen naar de directeur Bedrijfsvoering van het CBR: Jan Jurgen Huizing. Hij informeert ook de Raad van toezicht van het CBR; uiteindelijk zelfs meerdere malen. Na enig aarzelen en onderzoek bij het CBR erkennen zowel de examenmanager als de collega-directeur van Alexander Pechtold per mail dat er een ‘bug’ zit in het reserverings platform TOP. Het duurt uiteindelijk ruim een jaar voor deze bug eruit is…..

Maar er is, zo is Kamps gebleken, veel meer aan de hand. Hij blijft standvastig en wil échte antwoorden. Dan… op een dag in september 2021 belt Alexander Pechtold hem via een anoniem nummer. Hij provoceert de Needenaar en eindigt het gesprek met de woorden “Dit overleef jij niet!”

Minder dan twee maanden later is Kamps door Alexander Pechtold, persoonlijk, definitief uitgeschreven. Het CBR maakt het via regionale media wereldkundig. Veel ouders van potentiële klanten geloven wat de krant schrijft; nieuwe klanten melden zich niet meer. Ook omdat het CBR de laatste tien leerlingen kansloos laat zaken. Daarvoor slaagde meer dan 60% bij het eerste examen.

Anno nu is de hoofdredacteur van de regionale krant Tubantia zelfs de voormalig communicatie-strateeg van Alexander Pechtold en Sigrid Kaag. Wat de krant niet schrijft is dat het CBR een rijschoolhouder niet kan schorsen. Het CBR kan een rijschool uitschrijven, zodat deze geen examens kan reserveren voor zijn klanten. Een andere organisatie bepaald of een instructeur lesbevoegd is; Kamps zijn WRM licentie is in maart 2022 voor vijf jaar verlengd. De Raad voor de Journalistiek zal op een later moment onderzoek moeten doen naar de werkwijze van Tubantia.

Er worden vanuit het CBR meerdere valse aangiftes tegen Kamps ingediend; zelfs voor een poging tot zware mishandeling van een medewerker. Kamps komt door toedoen van het CBR twintig keer in aanraking met de politie van Enschede. Na het zien van de camerabeelden van Kamps dashcam wordt de ‘poging tot zware mishandeling’ geseponeerd. De beelden tonen aan dat de verklaringen vanuit het CBR stuk voor stuk vals zijn.

Kamps wordt op 8 maart 2022 ernstig mishandeld bij het CBR Examenterrein, maar het CBR weigert onderzoek te doen naar het voorval; anders dan het CBR schrijft in haar huisregels. “Van ieder strafbaar feit doen wij aangifte”.

De dader is de eigenaar van de grootste CBR klant in Enschede: Verkeersschool Brünen. Hij is vanaf het CBR examenterrein getipt dat Kamps, als journalist, aanwezig is op een belendend openbaar parkeerterrein. De eigenaar en zijn zoon zijn met hun Mercedes binnen enkele minuten ter plaatse en Kamps wordt onder de neus van CBR leidinggevenden zonder pardon de rijbaan opgeslagen. Het CBR bekommert zich niet om de zwaar aangeslagen journalist….die uiteindelijk urenlang op de Eerste Hulp belandt van het ziekenhuis. Hij heeft hersenletsel en later blijkt dat hij een hartinfarct heeft opgelopen. Tot op de dag van vandaag is Kamps niet in staat zijn werk voort te zetten en wordt hij behandeld voor PTSS. Het Gerechtshof moet een uitspraak doen in een artikel 12 Sv procedure.

“Alles voor de beeldvorming. Enkele dagen na het intimiderende telefoontje van Alexander Pechtold, in september 2021, verschijnen er twee beveiligers bij het CBR, een opzichtige observatiecamera. Alsof ik een crimineel ben. Ik had in de vijf jaar dat ik halve dagen rijles geef een goede reputatie opgebouwd. Volgens de lokale kringcoördinator werd ik door de examinatoren als kundig en prettig ervaren. “Mijn collega’s weten dat jij goede kandidaten op het examen brengt!” zegt de leidinggevende bij het CBR in Enschede.

“Maar ik ben ondernemer, een knokker. Geef niet zomaar op! In 2010 heb ik mijn Hilversumse mediabedrijf met succes verkocht. Wij waren de eersten die het Eredivisie voetbal, Oranje en de Olympische Spelen (China) via streaming media-technologie bij de mensen thuis brachten. Ik heb Pechtold al twee keer gezegd dat ik niet onder de indruk ben van zijn praatjes. En ja, ik ben alles kwijtgeraakt.

Pechtold heeft de moeder van mijn kinderen, die ondertussen bij het CBR werkzaam is, op een strategische positie bij het CBR in Enschede neergezet. Dat conflicteert natuurlijk, maar ik heb haar vele malen verteld en gewaarschuwd dat ze ‘gebruikt’ werd door Pechtold. Geprobeerd haar te ontzien. Maar zij was in de tijd dat ik daar als rijschoolhouder moest zijn het eerste aanspreekpunt voor rijscholen. Tja. Hoe slim en dom!

Aanvankelijk was het contact goed met haar en haar nieuwe partner: hij is coach bij het CBR. Aardige vent en juist door hem heb ik ervaren dat veel CBR medewerkers niet meer beseffen dat de werkwijze van het CBR niet strookt met hoe je als overheid met de burger dient om te gaan. Dienstbaar zijn!

Mijn lieve dochters willen, zonder dat ze ook maar iets van de werkelijke gang van zaken weten, geen contact meer. Zijn loyaal aan hun moeder en haar nieuwe partner. Ik respecteer dat; net als sommige anderen, zoals Peter R. de Vries, zoek ik vaak naar onvolkomenheden, onrecht. Dat heeft een prijs. De prijs die ik moet betalen valt dan nog reuze mee. Peter R had het voordeel dat zijn familie hem wel begreep en respecteerde voor zijn keuzes. Maar de prijs die hij betaalde is onbevatbaar!

“Ik begrijp goed dat alle media-aandacht, ook voor de kwestie met de ex van Gerard Sanderink, zelfs mijn dochters te veel is geworden.” aldus de 61-jarige Kamps.

Kamps heeft de minister van Infrastructuur & Waterstaat, het Openbaar Ministerie en de politie Oost-Nederland vele malen (per aangetekend) schrijven geïnformeerd over de misstanden binnen het CBR. “Minister Harbers heeft al in februari 2021 per aangetekend schrijven bevestigd ‘kennis’ genomen te hebben van het gedrag van Pechtold. Op de brieven daarna reageert hij niet meer. Ook dat is Nederland anno 2022, 2023…”

“Onze overheid heeft de mond vol over John de Mol, DWDD, Studio Sport of ander soortgelijk grensoverschrijdend gedrag, maar er is geen loket voor dit soort kwesties. De Nationale Ombudsman vindt het te complex, de Autoriteit Consument & Markt neemt de tijd en het Huis voor Klokkenluiders is er voor werknemers, de Rijksrecherche laat het afweten. Pechtold is schijnbaar onaantastbaar. Laten we blij zijn dat hij geen minister-president is geworden. Want of we dan nu nog leefden in een democratie?? Moeiteloos laat men een aantoonbaar foute man, Pechtold heeft een dubieus verleden als politicus,  aan het roer bij het dan al jaren kwakkelende CBR. Ik moet vaak denken aan de Netflix hitserie ‘House of Cards’. Daar zie je het evenbeeld van Pechtold; Francis Underwood.”

Ondertussen betalen jaarlijks honderdduizenden jonge mensen onnodig veel te veel voor een rijopleiding die binnenkort volledig geëxploiteerd wordt door het CBR. Ze hebben met overheidsmiddelen een Rijopleiding In Stappen ontwikkeld en dringen deze de markt op. Examinatoren zitten niet ziek thuis vanwege mij hoor. Vanwege het feit dat ze veel meer moeten doen dan waar het CBR vanuit het ministerie de opdracht voor heeft gekregen. “Zou het CBR zich bezighouden met de wettelijke kerntaken, dan zouden examinatoren hun werk kunnen doen en zouden er geen wachttijden meer zijn die oplopen tot 24 weken.” aldus een getergde Kamps. 

Deze dagen ontvangt Kamps een brief vanuit het Ministerie van I&W, Kees van der Burg, Directoraat Generaal Mobiliteit wil hem voor de rechter slepen vanwege het publiceren van een quote van het Hoofd Verkeersveiligheid. 

“Dat klopt. Geertje Hegeman vertelde in 2021 dat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar het effect van een rijopleiding op de verkeersveiligheid. Dat zou volgens Van der Burg onrechtmatig en misleidend zijn. Kijk zelf even naar het fragment uit dat tv-programma. En realiseer je dat het CBR bezig is om de rijopleiding om te vormen naar rijonderwijs.

[tekst gaat door onder video]

Nu kost een dergelijke R.I.S. rijopleiding al ruim €3000; tenminste als je de eerste keer slaagt. “Meer dan het dubbele van het Belgische model! Dat kunnen jonge mensen, tenzij ouders of grootouders meebetalen, toch niet meer ophoesten? En dan vertelt de hoogste functionaris van het ministerie (Geertje Hegeman) dat er feitelijk nauwelijks enig bewijs is dat een rijopleiding invloed heeft op de verkeersveiligheid. Ook dat is Nederland anno 2021, 2022 en daarna. Zij is eerlijk, maar beseft niet welke impact haar uitspraak heeft. Jonge mensen worden nu al jarenlang zonder wetenschappelijke onderbouwing op kosten gejaagd door de overheid. Een flink deel van de rijschoolwereld doet vrolijk mee, want die te grote, dure lease lesauto moet immers betaald worden.

Geen lessen geleerd van de Kindertoeslag-, Groningen- en andere affaires. Gewoon de andere kant op kijken zoals deze minister Harbers. En liegen in de Tweede Kamer. Want sinds twee weken heb ik dankzij een WOB verzoek daar ook het bewijs van. Maar dat mag… dat deed deze minister ooit ook al toen hij staatssecretaris was. Destijds stapte hij op toen dat bekend werd ”