Hoe lang laat de minister het CBR zichzelf gijzelen?

Loading

Zaterdag haalde de voormalig rijschoolhouder Henrie Kamps het nieuws via NOS.nl. Zijn verbeten strijd tegen de misstanden bij het CBR is ongekend. Niet eens wat betreft zijn acties, maar meer de wijze waarop de overheid overduidelijk niet in staat is om tot een oplossing te komen. Wie het dossier van Kamps leest komt al snel tot de conclusie dat de 61-jarige Needenaar een punt heeft. De overheid is kennelijk niet in staat om de kwestie te onderwerpen aan een onderzoek. Waarom niet?

In 2021 schorst het CBR voor het eerst de rijschoolhouder op basis van een verklaring van een Enschedese examinator, maar al snel blijkt dat deze niet naar waarheid heeft verklaard. Verder is uit ons onderzoek gebleken dat in vergelijkbare gevallen een examinator eigenhandig een dashcam uitzet, het niet-toegestane gaspedaal op de passagiers-plek demonteert of de radio zachter zet. Want daar draait de eerste schorsing om: tijdens de examenrit is de dashcam aangesprongen, nadat de examenauto gestart werd. Het beroep dat Kamps aantekent tegen het besluit wordt binnen 48 uur, zonder nader onderzoek, ongegrond verklaard. Een getekende verklaring van een Haaksbergse leerling, die verklaart dat de examinator liegt, telt niet voor het CBR.

Hoe kan onze overheid, want dat is het CBR, de getekende verklaringen van meerdere leerlingen van de Needse rijschool Rijbewijzz negeren? En nog belangrijker: waarom?

Daarna wordt het van kwaad tot erger. Op 1 december 2021 zou Kamps een ‘poging tot zware mishandeling’ hebben uitgevoerd op een beveiliger van het CBR. Een beveiliger? Ja, want bij het CBR in Enschede staan al bijna twee jaar lang beveiligers, camera’s en het examenterrein is inmiddels aan het zicht onttrokken; hermetisch afgesloten van de buitenwereld.

Als Kamps daarvoor in januari door de Enschedese politie moet worden verhoord zijn de beide rechercheurs verbaasd. Het verhoor op het Enschedese politiebureau Hermandad is eigenlijk niet meer nodig; de avond voor het verhoor heeft Kamps op een blog de beelden gepubliceerd van zijn voor- en achter dashcam. De rechercheurs hebben de beelden ook gezien en de verplichte vingerafdrukken en foto zijn niet meer nodig vinden beiden. Zelfs een blinde ziet dat er niets gebeurd.

De drie getuigen, ‘collega’ rijschoolhouders hebben valselijk verklaard en de enige echte CBR-er, de CBR coach Rudi de Jong, ontbreekt op het lijstje met ‘getuigen’. Terwijl hij op de beelden vol in beeld is en het toneelstukje van de beveiliger gadeslaat. Ook in een latere fase weigert de CBR coach te bevestigen wat hij wel of niet heeft gezien.

Uit het dossier van Kamps blijkt dat directeur Alexander Pechtold op 3 december 2021 in Enschede is en tegen Kamps zegt: “Ik ben hier om aangiftes tegen jou te organiseren!” Naderhand blijkt dat de algemeen directeur van het CBR op 16 december 2021 opnieuw een valse aangifte tegen Kamps heeft gedaan bij de Enschedese politie. Die valse aangifte wordt vanuit de politie naar Kamps gelekt, maar krijgt nooit een vervolg; behalve dan dat het korps en de korpsleiding van de politie Oost-Nederland vanaf dat moment ‘vooringenomen’ handelt. Kamps wordt bijna twintig keer lastig gevallen in de 18 maanden sindsdien.

Op 8 maart 2022 staat een CBR ‘beveiliger’ in de startblokken om een praktijkexamen van een Borculose leerling van Kamps te frustreren. Zonder aanleiding rijdt de beveiliger met zijn eigen Mercedes het examenterrein op en blokkeert het examenvoertuig. Alles wordt gefilmd door een rijschoolhouder, terwijl filmen op het CBR-examen terrein ten strengste verboden is. De filmer vraagt zich af waarom de eigenaar van de witte Mercedes zich bemoeit met het praktijkexamen en dankzij een behulpzame examinator en Kamps zelf (die zich op de openbare parkeerplaats bevindt) escaleert de situatie uiteindelijk niet, maar het examen kan niet doorgaan.

Vanaf het CBR examen terrein wordt de directie van de Enschedese Verkeersschool Brünen opgeroepen en tien minuten later wordt Kamps, die op dat moment op een openbaar parkeerterrein staat te praten met de begeleidster van de Borculose kandidate, mishandeld door de eigenaar van de grootste opleider van Enschede. Het CBR weigert naderhand onderzoek in te stellen of aangifte te doen. Anders dan zij schrijft in de eigen huisregels.

Kamps belandt niet in het ziekenhuis, maar op basis van opnieuw een verklaring/aangifte vanuit het CBR in het arrestantencomplex te Borne. Later wordt hij met spoed overgebracht naar het Enschedese ziekenhuis waar hij uren aan de hartbewaking ligt, onder de MRI scan moet vanwege een mogelijke gebroken nek.

Uit het dossier van Kamps blijkt dat hij alles en iedereen voortdurend op de hoogte houd; de minister van I&W, de minister van Justitie, de hoofdofficier van Justitie in Arnhem, de Hoofdcommissaris van de politie Oost-Nederland, de Rijksrecherche, de ‘driehoek’ in Enschede én de regionale media.

Een officiële klacht tegen twee agenten die ten tijde van zijn mishandeling Kamps geen medische hulp hebben geboden maar in de cel gooiden, wordt door het Openbaar Ministerie gefrustreerd en om die reden door de klachtencoördinator van de politie Oost-Nederland vroegtijdig gestaakt. Aangetekende meldingen daarvan aan de Hoofdofficier van Justitie, die Kamps doet op advies van verantwoordelijk minister Dilan Yesilgöz-Zegerius, blijven onbeantwoord.

Een ding is ons nu al duidelijk: Kamps heeft in 2020 in de ict systemen van het CBR iets ontdekt dat wat betreft de CBR directie ‘om alles’ niet in de openbaarheid mag geraken. Een andere verklaring is er niet voor al dit niet-huiselijke geweld! En dus wordt Kamps gedemoniseerd!

Minister Mark Harbers heeft hem per aangetekend op 17 februari 2021 bevestigd ‘kennis te hebben genomen van het gedrag van zowel het CBR als directeur Pechtold’, maar zwijgt daarna in alle toonaarden.

Als onze overheid dit alles geen reden vindt voor een nader onderzoek naar de aantijgingen van Kamps…. wat moet er dan gebeuren in ons land om grensoverschrijdend gedrag vanuit de overheid wel op de kaart te krijgen?