
Nu de hoogste baas, Kees van der Burg, van dát onderdeel van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat dat formeel opdrachtgever is van het CBR zich heeft gemengd in een discussie over een historische uitspraak rest vooral de prangende vraag of DGMO onderzoek doet naar de misstanden bij het CBR. Het CBR heeft formeel de opdracht om namens het ministerie de examinering en de keuring op medische geschiktheid te verzorgen. In 2018 is al gebleken dat dit laatste onderdeel een puinhoop was. Of zoals ZEMBLA haar tv-reportage destijds noemde “Chaos bij het CBR“. Dat onderdeel, de medische keuring van ouderen, is inmiddels – zo verklaarde Pechtold vorig jaar- weer op orde. Onderzoeksjournalist Vincent Verweij, hij maakte de Zembla reportage in 2019, ziet paralellen tussen de huidige problemen bij het rijbewijs B en de chaos destijds.
Wat Pechtold mogelijk niet vertelt aan de hoogste baas van het Directoraat Generaal Mobiliteit is dat al sinds 2020 die andere taak een grote puinhoop is, mogelijk zelfs een zwendel, een nieuwe affaire. Rijscholen, branchegenoten die zich kritisch uitlaten of zaken hebben ontdekt, die aan het zicht van DGMO worden onttrokken, worden rücksichtslos afgestraft, gesanctioneerd, kapotgemaakt.
Pechtold was de verkeerde man op de verkeerde plek toen hij op voordracht van de Raad van Toezicht van het CBR enkele jaren geleden werd benoemd tot algemeen directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Hij kijkt neer op de rijschoolbranche. Enkele jaren geleden maakte de meerdere malen in opspraak geraakte D66-coryfee in de talkshow Jinek al duidelijk wat hij van plan was: maximale invloed op de rijschoolwereld.
Nu Kees van der Burg, de hoogste baas bij het Directoraat Generaal Mobiliteit, het spreekwoordelijke lont in het kruidvat heeft gestoken, rest de vraag hoe lang Van der Burg de andere kant op blijft kijken. Consumentenorganisaties hebben Van der Burg al geïnformeerd over de klachten die steeds meer jonge landgenoten hebben over de chaos bij het CBR. De focus van het CBR ligt al jaren niet meer op de examinering, maar op randzaken, andere diensten, maximale invloed op een volledige branche. Jongeren betalen een te hoge prijs, omdat de DGMO baas kennelijk alles op zijn beloop laat.
Wachttijden oplopend tot 24 weken, het opdringen van de staatsopleiding R.I.S., niet-objectieve examinering, structurele bevoordeling van een deel van de markt en het verbod op cameraregistratie in en buiten de examenauto.
“Oostblok praktijken” kopte de regionale krant Tubantia ooit in op een voorpagina artikel. En nu twintig jaar later is dat nog steeds het geval.
Het is op zich prijzenswaardig hoe Kees van der Burg zich in een brief aan rijlesinblokken.nl hard maakt voor een medewerkster. Nu nog voor honderdduizenden jonge Nederlanders én 10.000 hardwerkende instructeurs.