Kamps keert terug naar ‘het front’

Loading

Voormalig rijschoolhouder Henrie Kamps heeft besloten om zich aan te sluiten bij de Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs (VCBA). Dit voorjaar liet Kamps via RTV Oost weten dat hij de strijd bij de Enschedese vestiging van het CBR zou staken, zodat alles en iedereen weer in rust verder kon met zijn werk. Op dat besluit lijkt hij nu terug te komen.

Waarom keert u terug naar het strijdtoneel?

“Dat heeft een simpele verklaring. Om vrede te sluiten zijn twee partijen nodig en de directie van het CBR heeft mij deze zomer duidelijk gemaakt dat zij daartoe niet bereid is. Daarnaast heeft maandenlange therapie tegen PTSS haar vruchten afgeworpen en een brief van mijn oudste dochter heeft mij laten inzien dat je altijd moet blijven strijden voor de waarheid en gerechtigheid. Eigenlijk is er niemand die werkelijk weet of wil weten wat er exact gebeurd is en hoe het CBR mij en andere kritische rijscholen bewust kapot maakt. De strijd die deze week exact twee jaar geleden losbarstte, toen Pechtold zich ermee ging bemoeien, heeft mij enorm veel gekost. Mijn oudste dochter heeft mij laten ervaren dat zelfs als je alles wordt afgepakt, je als mens je zelfrespect kunt behouden. Ik ben haar dankbaar voor die wijze les.

Wat gaat u nu doen en welke rol gaat u spelen?

Er zijn best veel positieve ontwikkelingen. Veel nieuw onderzoek. Er heeft zich een uitgever gemeld die een boek wil schrijven over de kwestie, maar ik wil wachten tot 2025. Ik ben er nog niet klaar voor. Dankzij de val van het kabinet kan VCBA een jaar eerder beginnen met de lobby in Den Haag. Er breken andere tijden aan …. hoop ik.

Er zijn steeds meer rijscholen die verzet bieden tegen het wanbeleid van het CBR en ik verwacht binnenkort de eerste juridische procedures vanuit die hoek. En dan zijn er nog de activiteiten van de consumentenvereniging VCBA. Ik ben daar, op de achtergrond, al een tijdje bij betrokken en heb kunnen zorgen dat Pascal Hansen en zijn team zeker twee tot drie jaar hun strijd voor een eerlijke, betaalbare rijopleiding voor álle jongeren kunnen voortzetten. Er zijn voldoende financiële middelen.

Gaan we u terugzien bij het CBR?

Jazeker, maar niet als rijschoolhouder. Want directeur Jan Jurgen Huizing heeft mij onlangs per brief meegedeeld dat ik geen rijschool meer kan inschrijven. Dat klinkt voor hem logisch, maar ik denk dat zijn besluit nog wel een staartje krijgt in de toekomst. Zijn besluit zal op een bepaald moment duidelijk maken hoe groot de invloed van de staat is geworden binnen de rijschoolwereld.

Maar ik bedoelde eigenlijk: gaan we u terugzien op of rond het CBR Examencentrum?

Oh dat. Ja hoor. Ik ben er deze morgen al geweest om opnames te maken voor VCBA. De vereniging wil voor de rechter aantonen dat het CBR jongeren voor miljoenen dupeert door te liegen over de werkelijke examencapaciteit. Deze week wekte het CBR in de media de indruk alsof er op zaterdag examencapaciteit zou zijn bijgekomen en dus hebben we vanmorgen opnames gemaakt of er wel of geen examens werden afgenomen. Het resultaat staat al op uw blog. De examinatoren zaten in de zon en zeker niet bij het CBR…

Gaat u weer examenritten achtervolgen?

Daar doe ik geen uitspraak over. Op grond van het vonnis van de rechtbank staat mij niets in de weg om dat te doen, maar er hebben zich vrijwilligers aangemeld die mij ‘uit de wind’ willen houden. Dat is vooral omdat ik door negatieve en onjuiste publicaties van het CBR en de met Pechtold bevriende hoofdredacteur van Tubantia nogal wat doodsbedreigingen heb ontvangen. Overigens noem ik het niet achtervolgen, maar ‘spotten’ en is inmiddels wel duidelijk dat het nodig was en is. Deze week werd er al weer een niet valide examen gereden; de rit duurde slechts 25 minuten in plaats van de wettelijke 35 minuten. Het laat zich raden welke rijschool dat gelukje had.

Kandidaten van veel rijscholen worden benadeeld door een samenspel tussen CBR en de vijf grote opleiders in Twente. Daarover is deze zomer veel duidelijk geworden dankzij de Wet Open Overheid.

En hoe is de gezondheid?

Dat gaat op en neer. PTSS is echt verschrikkelijk. Ik durfde maandenlang bijna niet meer in mijn eigen huis te zijn. Inmiddels is duidelijk dat ik na de mishandeling bij het CBR Examencentrum nooit meer rijles kan geven zoals voorheen. Dat vind ik jammer, want ik vond het echt wel leuk om te doen voor halve dagen. Het CBR en René Brünen hebben mij dat vorig jaar op 8 maart, door de mishandeling bij het CBR, afgepakt. Maar er zijn ergere dingen in het leven heb ik inmiddels ervaren dankzij mijn oudste dochter. Gelukkig zijn er in de rijschoolwereld in Twente toch enkele mensen geweest die mij in het afgelopen half jaar enorm hebben geholpen bij mijn herstel. Daar ben ik eeuwig dankbaar voor!

Nu heb ik meer tijd voor maatschappelijke taken en eerherstel. Ik heb een Russische theorieopleiding ontwikkeld die ik gratis beschikbaar stel aan mensen die hier naar toe gevlucht zijn en waarvan het CBR schrijft dat theorie leren voor hen onzinnig is omdat ze nooit een Nederlands rijbewijs gaan krijgen. Over veiligheid gesproken ….

Gerelateerde berichten