
‘De huidige problemen door het journalistieke onderzoek naar integriteitsschendingen en oneerlijke handelspraktijken bij het CBR heeft Alexander Pechtold zelf, hoogstpersoonlijk, over het CBR afgeroepen’ zegt Henrie Kamps (61). De Needse rijschoolhouder/journalist is al twee jaar de grote plaaggeest van D66 coryfee Alexander Pechtold.
Kamps ontdekte in het voorjaar van 2021 grote misstanden in het ICT platform van het CBR, waardoor jongeren voor mogelijk enkele honderden miljoenen waren benadeeld sinds 2013. Hij meldde dit, met goede bedoelingen, bij de CBR directie.
De CBR top bevestigde weliswaar zijn bevindingen, maar ondernam geen actie. Kamps publiceerde daarna de misstanden via zijn blog RijschoolProfs.
In het najaar van 2021 werd de Achterhoeker meerdere malen onterecht beschuldigd van overtredingen en was het Pechtold zelf die meerdere valse aangiftes deed bij de Enschedese politie.
Op 7 december 2021 was het ’s avonds om 19.30 uur Alexander Pechtold die persoonlijk Kamps zijn rijschool Rijlezz definitief uitschreef en zorgde dat op dat moment (’s avonds) de leerlingen van Kamps een bericht ontvingen dat hun praktijkexamens door het CBR waren geannuleerd.
Pechtold maakte dit de volgende dag bekend via bevriende regionale media en zorgde ervoor dat rijschool Rijlezz terstond bijna alle klandizie verloor. In de mediaverklaring meldde het CBR niet dat een uitgeschreven rijschool gewoon rijles kan blijven geven, omdat de inschrijving bij het CBR alleen maar nodig is om namens leerlingen examens te reserveren. Leerlingen kunnen dat ook zelf doen!
Kamps informeerde de CBR top al in 2021 dat hij een flinke ‘oorlogskas’ had om de misstanden en angstcultuur, die het CBR al decennia in stand houd, binnen en buiten de rijschoolwereld openbaar te maken.
In de jaren daarna bouwde de voormalig tv-producent/contentmaker een ongekend dossier op tegen Pechtold, enkele managers en een vijftal lokale CBR medewerkers die veelvuldig het ambt schonden.
Kamps meldde in 2022 vier keer per aangetekende brief de misstanden en integriteitsschendingen bij de voorzitter van de Raad van Toezicht en riep de voorzitter van de Raad van Toezicht op om iets te doen met zijn meldingen van integriteitsschendingen. Nooit reageerde de voorzitter van de Raad van Toezicht van het CBR.
Ministers, politie, Openbaar Ministerie, de Enschedese burgemeester, het Huis voor de Klokkenluiders, de Nationale Ombudsman en de Autoriteit Consument & Markt werden door Kamps per aangetekende brieven (meermaals) geïnformeerd en gevraagd om maatregelen. Iedereen bevestigde de ontvangst, maar niemand ondernam enige actie!
Begin 2022 werd Kamps op het terrein van het CBR ernstig mishandeld door de eigenaar van de grootste rijopleider in Enschede ‘om wat hij publiceerde’; zo lezen we in een getuigenverklaring van een Turks/Nederlandse vrouw die Kamps te hulp schoot.
Aanwezige agenten en managers van het CBR verleenden geen hulp en Kamps belandde pas uren later met een hartinfarct en mogelijke gebroken nek op de Eerste Hulp van het Medisch Spectrum Twente. Het CBR weigerde onderzoek te doen naar dit strafbare feit op haar terrein. Het Gerechtshof Leeuwarden moet nog een uitspraak doen in een artikel 12 Sv procedure.
Kamps is sinds die mishandeling niet meer in staat rijles te geven en heeft PTSS.
Eind 2022 verzamelde Kamps oud-collega’s uit de Hilversumse televisiewereld om zich heen en zette de redactie voor Rijvisie.nl op om tot 2025 journalistiek onderzoek te doen naar integriteitsschendingen door het CBR, de grootschalige zwendel met examencapaciteit en andere misstanden.
Kamps was 25 jaar onder andere tv-programmamaker en volgde de dagopleiding ‘Onderzoeksjournalistiek’. Kamps beschikt over een internationale perskaart.
Het journalistieke onderzoek duurt voort tot 1 januari 2025 en kan landelijk worden opgeschaald.
Het eerste doel: een onderzoek vanuit het Directoraat Generaal Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat naar de angstcultuur, integriteitsschendingen, onwettige maatregelen én oneerlijke handelspraktijken vanuit het CBR en Alexander Pechtold persoonlijk.
Het ultieme doel: zorgen voor een eerlijke, betaalbare rijopleiding voor alle jongeren tussen de 17 en 21 en normale wachttijden voor het praktijkexamen; maximaal zes weken!
Volgens de rijschoolhouder/journalist blijkt uit een businesscase dat een volwaardige rijopleiding, inclusief CBR kosten, maximaal €2000 hoeft te kosten. Volgens een persbericht van het CBR is dat nu gemiddeld €3050; mits je de eerste keer slaagt….