Rijvisie

blog voor onafhankelijke rijscholen

Meer Twentse rijscholen bereiden zich voor op strijd tegen CBR regels!

Uit onderzoek van onze redactie blijkt dat er meerdere rijscholen zijn in Twente die de eigen regelgeving vanuit het CBR meer dan beu zijn. Volgens anonieme bronnen komen er steeds meer stemmen op om in navolging van de Needse rijschool Rijbewijzz in verzet te komen tegen ‘alle gekkigheid’ vanuit het CBR.

“Het is iedere keer weer wat anders, het lijkt inderdaad wel of Twente onderdeel is van het ‘Oostblok'” zegt een rijschoolhouder. Twintig jaar geleden stond er ook al zoiets in de krant, maar door de welvaart is het misschien allemaal wat weggezakt. “Nu er mindere tijden aan komen, komt de boosheid bij ons terug”, zegt een Enschedese rijschoolhouder.

Dezer dagen ontvingen de rijscholen weer een berichtje vanuit het CBR dat het ‘zomerbanden-reglement’ is ingegaan. Als je als rijschool op winterbanden rijdt, wordt het examen afgebroken. En zo is er telkens wat anders. Al jarenlang is het verboden om een gaspedaaltje aan de passagierszijde te hebben, omdat zo verklaarde de Enschedese examinator Ouwersloot in 2021 via Rijschool Profs, veel examinatoren niet getraind zijn om met een gaspedaal te werken tijdens het praktijkexamen.

Maar er zijn grotere problemen. Zo hanteert het CBR een quotum voor onder andere scooter- en aanhangwagen-examens. Het gevolg is dat middelgrote rijscholen materieel stil moeten zetten. “Vanaf nu zijn er geen examenplekken in Enschede voor onze klanten en die gaan dan maar naar de grote opleiders. Die krijgen wel extra capaciteit” zegt een van de ontevreden rijschoolhouders.

Meerdere Twentse rijscholen doen een beroep op hun rechtsbijstandverzekering en bereiden procedures voor. Bang voor de gedwongen ondergang van de rijscholen. Hardop durven ze niets te zeggen, want onherroepelijk wordt dat afgestraft. “Je kandidaten zakken opmerkelijk veel vaker, er wordt om het minste of geringste een voertuig afgekeurd en ga zo maar door”

Voormalig rijschoolhouder Kamps bemerkt ook een kentering in het sentiment: “De laatste weken steken zes op de tien rijschoolhouders weer een vinger of hand naar mij op. En dan bedoel ik niet de middelvinger. Die krijg ik alleen soms nog maar van bepaalde instructeurs van drie van de vijf grote opleiders: Ezendam, Brookhuis en Brünen. De beide anderen, ANWB Hartemink en Olav Fijen, doen dat niet.

“Kamps heeft in veel zaken groot gelijk. Wij zien ook dat er op steeds meer momenten maar de helft van het aantal examinatoren zijn. En het CBR beloofde in 2020, 2021 en 2022 ook al 100 nieuwe examinatoren. Dus dat toneelstukje bij RTV Oost was vooral voor de bühne. Schaamteloos! En dat er examinatoren ziek zijn geworden door het journalistieke werk van Kamps en zijn mensen is volgens ons ook onzin. Er is een examinator met een zere linkerpols die thuis zit, een die al vaker overwerkt is geweest en er gaan veel examinatoren na de middag al huiswaarts. We zien de CBR leaseauto’s dan gewoon bij hen voor de deur staan” aldus een andere rijschoolhouder.

Het wordt een hete zomer voor het CBR in Twente; zoveel wordt wel duidelijk uit onze peiling. 

Loading