Onderzoek naar betrokkenheid lokale manager bij misstanden CBR

Loading

Welke rol speelde een lokale manager bij de misstanden op en rond het CBR examencentrum in Enschede? Dat is een van onze onderzoeksvragen op basis van meerdere WOO verzoeken. Zoekgeraakte Whatsapp-berichten, verdwenen emails, bevoordeling van grote opleiders en mogelijke overtreding van de Corona maatregelen. Steeds duidelijker wordt dat de vrouwelijke manager mogelijk samenspande bij de valse beeldvorming rond een geschorste rijschoolhouder.

“Duidelijk is dat deze manager een belangrijke rol heeft gespeeld bij de hetze rond de eigenaar van rijschool Rijbewijzz. Op basis van WOO verzoeken en documentatie die in bezit is gekomen van onze redactie blijkt dat de Enschedese medewerkster veel ontlastende informatie heeft achtergehouden sinds haar benoeming. Ze beschikte over informatie die de onschuld van de geschorste instructeur aantoonde. Maar zweeg in alle toonaarden.

Als relatieve nieuwkomer in het team van examinatoren werd de voormalige rijschoolhoudster medio 2020 geheel onverwacht benoemd, nadat haar voorganger de fout in was gegaan door (uit protest) het mondkapje niet te dragen toen dat wel verplicht werd door het CBR. Volgens regionale rijscholen heeft zij haar benoeming vooral te danken aan haar relatie met een CBR opleidingscoach. Ook werkzaam in Enschede. De beiden onderhielden een jarenlange affectieve relatie.

“Ja, zij is de derde of vierde instructrice die in de afgelopen 15 jaar een relatie is gestart met een CBR examinator. Dat kan allemaal bij het CBR” zegt een rijschoolhouder uit Borne en de eigenaresse van de Markelose rijschool Joke zegt “Oh, die noemen wij madame….. ze denkt dat ze heel wat voorstelt “

Onze redactie heeft in meerdere bezwaarschriften op WOO besluiten al duidelijk gemaakt bij het CBR dat het niet geloofwaardig is dat de mails en Whatsapp-berichten door deze medewerkster niet meer aan te leveren zijn. Op basis van de Wet Open Overheid is het CBR daar wettelijk wel toe verplicht.

Wij hebben bewijzen dat ze veelvuldig als eerste is geïnformeerd door de geschorste rijschoolhouder, maar het CBR beschikt volgens eigen zeggen niet over die mails of Whatsapp berichten. Dus dan deugt er ergens iets heel erg niet.

Het is een beetje als met Mark Rutte; zij lijkt alle belastende berichten bewust te hebben verwijderd. Maar wij kunnen aantonen dat ze wel degelijk in veel gevallen geïnformeerd werd zoals het CBR dat zelf voorschrijft aan de rijscholen. Het CBR heeft haar aangewezen als eerste aanspreekpunt van de rijscholen en daarom werd zij in alle gevallen als eerste (via Whatspp of mail) geïnformeerd. Omdat wij wel in het bezit zijn van wat haar gestuurd is kunnen wij bewijzen dat zij bewust zaken verzwegen heeft en dat gaan wij ook doen. Wij wachten nog zes weken, want dat is de wettelijke termijn. waarop het CBR een bezwaarschrift moet beantwoorden. Daarna gaan we richting de bestuursrechter.

Dat deed Volkskrant ook toen het ministerie van VWS belastende documenten rond Hugo de Jong dacht achterhouden bij een WOO verzoek. Met succes!

Gerelateerde berichten